Hlavní obsah

Švýcarsko řeší zákon, který dovolí USA přístup k účtům Američanů v jeho bankách

Pěti švýcarským bankám bude hrozit soudní stíhání americkými úřady, jestliže Švýcarsko nepřistoupí na dohodu se Spojenými státy ohledně daňových úniků. Uvádí to švýcarský nedělník Schweiz am Sonntag. O návrhu příslušného zákona budou švýcarští zákonodárci hlasovat už brzy.

Foto: Profimedia.cz

Nejstarší soukromá švýcarská banka Wegelin & Co se po skandálu rozhodla ukončit činnost.

Článek

Zákon nazvaný Lex USA je podmínkou pro platnost již dříve uzavřené švýcarsko-americké dohody, která má zamezit tomu, aby američtí majitelé bankovních kont ve Švýcarsku mohli dále zatajovat jmění uložené ve švýcarských bankách. Podle USA to vede k daňovým únikům, které již nehodlají tolerovat.

Švýcarská ministryně financí Eveline Widmerová-Schlumpfová ve středu přesvědčila horní komoru parlamentu, aby zákon schválila. Brzy bude text ještě posuzovat dolní komora, přičemž mnozí poslanci již vyjádřili ostré výhrady, především kvůli požadovanému oslabení bankovního tajemství.

Americké úřady vypracovaly "černý seznam" švýcarských bank. "Žaloby jsou připravené na pět bank a stačí je (Spojeným státům) jen aktivovat," uvedl nedělník s odvoláním na nejmenovaný zdroj. Americká justice podle listu zkoumá počínání 14 švýcarských bank.

Nejstarší švýcarská banka kvůli skandálu končí

V březnu nařídil soud ve Spojených státech švýcarské bance Wegelin & Co zaplatit pokutu 57,9 miliónu dolarů (asi 1,1 miliardy Kč) za to, že umožnila bohatým Američanům vyhýbat se placení daní. Nejstarší soukromá švýcarská banka přiznala, že se na únicích podílela. Po skandálu v USA už prodala většinu majetku a rozhodla se ukončit činnost.

Odhaduje se, že americké úřady by mohly po bankách ve Švýcarsku žádat další pokuty ve výši miliard dolarů. Podle zdrojů agentury Reuters by celková výše pokut mohla činit až deset miliard dolarů.

Švýcarské banky by po uvedení bilaterální dohody Bernu s Washingtonem v život musely předkládat americkým úřadům více informací o účtech, které u nich mají občané USA. Kritici dohody se bojí oslabení bankovního tajemství, které se stalo velkou tradicí Švýcarska.

Bankovní tajemství ve Švýcarsku i jinde se během nynější finanční krize stalo terčem kritiky, když se vlády mnoha krizí dotčených zemí zaměřily na boj proti daňovým únikům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám