Hlavní obsah

V Turecku začala stávka, vicepremiér se omluvil za tvrdý zásah policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul/Ankara
Aktualizováno

Protivládní nepokoje v Turecku, které začaly v pátek, si vyžádaly už dva mrtvé. Demonstranty podpořili levicoví odboráři z velké centrály Kesk sdružující 240 000 pracovníků z veřejného sektoru. Turecký vicepremiér Bulent Arinc se omluvil za tvrdý zásah policie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti při nočních protestech v Istanbulu ukradli bagrVideo: Reuters

 
Článek

Bulent Arinc uvedl, že první pokojný protest obyvatel Istanbulu proti kácení stromů v parku Gezi byl oprávněný a legitimní. Omluvil se všem, kteří byli zraněni při střetech, kvůli tomu, že dali najevo své obavy o životní prostředí ve městě. Nabídl organizátorům prvního protestu proti kácení stromů, že se s nimi sejde.

Tvrdý zásah proti pokojné demonstraci vyvolal pobouření po celém Turecku a vedla k vlně násilných protestů v zemi. Na úterý a na středu vyhlásila oborová ústředna Kesk stávku. Ta bude trvat 36 hodin a postihne školy, univerzity i vládní úřady. „Státní teror použitý proti původně pokojným protestům pokračuje způsobem, který ohrožuje bezpečnost obyvatel,“ zdůvodnila její vyhlášení odborářská centrála Kesk.

Protesty si vyžádaly dvě oběti a v nemocnicích je stále 58 civilistů. Zraněno bylo 115 policistů. Demonstrace ještě zesílily poté, co média zveřejnila zprávu o dvou mrtvých.

Foto: Kostas Tsironis, ČTK/AP

Turečtí demonstranti s transparentem Policisté, jak vám máme odpustit?

Kesk sdružující jedenáct odborových organizací, současně obvinil vládu, že podkopává demokracii.

Foto: Kostas Tsironis, ČTK/AP

Turecký demonstrant s plynovou maskou u náměstí Taksim v Istanbulu

Protesty začaly po rozehnání pokojné demonstrace proti kácení stromů v istanbulském parku Gezi. Přenesla se do nich také nespokojenost s omezením prodeje alkoholu a reklamy na něj, což platí od minulého týdne.

V úterý ráno byla zveřejněna jména obou obětí. Abudullah Comer byl členem mládežnického křídla opoziční Republikánské lidové strany. Kancelář guvernéra potvrdila, že podlehl vážným zraněným, která utrpěl při střelbě nezjištěné osoby, uvedla BBC.[celá zpráva]

Foto: Kostas Tsironis, ČTK/AP

Turečtí demonstranti utíkají před policií, která použila slzný plyn.

O první oběti informoval Turecký svaz lékařů. Dvacetiletého Mehmeta Ayvalitase srazil vůz taxislužby, který ignoroval příkaz zastavit a vjel do davu demonstrantů. Zranil čtyři další lidi.

Foto: Kostas Tsironis, ČTK/AP

Turecký demonstrant vrhá kámen na policisty u náměstí Taksim v Turecku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám