Hlavní obsah

Rusko dodá Asadovi protiletadlové střely S-300

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusko pošle armádě syrského prezidenta Bašára Asada protiletadlové střely S-300. Podle náměstka ruského ministra zahraničí Sergeje Rjabkova mají rakety pomoci režimu k odražení případné zahraniční intervence.

Foto: Profimedia.cz

Syrský prezident Bašár Asad (vlevo) s ruským protějškem Vladimirem Putinem na snímku z roku 2008

Článek

„Považujeme tyto dodávky za stabilizující faktor a věříme, že takové kroky odradí některé horké hlavy uvažující o scénáři, že by se z konfliktu stal mezinárodní střet s účastí vnějších sil,“ prohlásil v úterý náměstek před novináři.

Rjabkov poznamenal, že smlouva o dodání střel byla podepsána už před několika lety.

Foto: ČTK/AP

Ruský protiletadlový systém S-300

Moskva nicméně o dodávce střel informovala jen pár hodin poté, co Evropská unie rozhodla o tom, že již neprodlouží embargo na dodávky zbraní do Sýrie. Velká Británie a Francie volají po vyzbrojení syrských povstalců a nyní tak můžou jednostranně učinit. USA je v tom podporují.

Jsou to jen obranné prostředky, hájí se Rusové

Rozhodnutí EU Rusko v úterý tvrdě zkritizovalo. Moskva varovala, že naděje, které byly vkládány do červencové mezinárodní konference o Sýrii, na níž potvrdila účast i Asadova vláda, dostaly tvrdou ránu. Rusové jsou spojenci syrského prezidenta, v Sýrii mají svou námořní základnu.

Moskva se brání nařčení, že se prostřednictvím zbrojních dodávek Asadovi snaží zvrátit konflikt v Sýrii. „Neděláme nic, co by mohlo změnit situaci v Sýrii. Zbraně, které dodáváme, jsou obranné,“ citovala BBC ruského vyslance při NATO Alexandra Gruška. Moskva podle něj dodržuje mezinárodní práva.

Proti dodání protiletadlových střel se v úterý postavil Izrael. Jeho ministr obrany Moše Jaalon prohlásil, že Izrael na to bude reagovat. "Systém nebyl zatím dodán a doufám, že nebude," uvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám