Hlavní obsah

Stockholmem dál zmítají nepokoje, auta hořela už i v Malmö

– Stockholm

Už čtvrtou noc stovky mladých lidí v předměstských čtvrtích Stockholmu podpalovaly auta a útočily na posílené oddíly policie. Podle policejní zprávy se násilnosti rozšířily do severních a jižních čtvrtí, několik automobilů bylo dnes podpáleno i v jihošvédském Malmö. Několik osob bylo zadrženo, k žádným zraněním tentokrát nedošlo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Stockholmská předměstí zažila další noc nepokojůVideo: Reuters

 
Článek

Ve Stockholmu se v noci soustředily incidenty do čtvrti Ragsved, kde útočníci zapálili policejní stanici a zasypali policisty kamením. Výtržníci se do ulic vydali po setmění, rozbíjeli okna, zapalovali ohně, ničili obchody a školy. Podle policie jde vesměs o mladé lidi kolem 20 let, kteří útočí v dobře organizovaných skupinách.

Foto: Scanpix Sweden, Reuters

Zapálené auto na stockholmském předměstí Kista

Příčinou nepokojů je podle švédských médií nezaměstnanost, neuspokojivá bytová situace přistěhovalců, sociální vyloučení a rozmáhající se chudoba. Přestože životní úroveň ve Švédsku stále patří k nejvyšším v Evropě, vládě se nedaří zastavit rostoucí nezaměstnanost mladých lidí, která nejvíc zasáhla právě přistěhovalce. Zatímco mezi rodilými Švédy je nezaměstnanost asi šestiprocentní, mezi přistěhovalci přesahuje 16 procent.

Velké množství přistěhovalců přichází do Švédska ze sousedních severských zemí, ale vysoké procento pochází z rozvojového světa a z válečných zón. Loni do země přijelo 103 000 imigrantů, z nichž 43 900 žádalo o politický azyl. Téměř polovina z těchto lidí přišla ze Sýrie, Afghánistánu nebo ze Somálska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám