Hlavní obsah

Nizozemsko má po 123 letech krále, panovnice Beatrix předala trůn synovi

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam
Aktualizováno

Nizozemská královna Beatrix v úterý po 33 letech na trůnu abdikovala. Svůj krok oznámila už před čtvrt rokem. Žezlo předala 75letá panovnice svému synovi Willemu-Alexanderovi, který se tak stal prvním nizozemským králem od vlády Willema III., jenž zemřel v roce 1890.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Královská rodina pozdravila davy z balkónuVideo: Reuters

 
Článek

„Nejdražší matko, dnes jsi odstoupila z trůnu po 33 dojemných a zajímavých letech, která byla velice intenzívní. Jsme ti velice vděčni za všechny ty roky. Chtěl bych ti poděkovat ve jménu lidu za podporu a důvěru, kterou jsi nám dodávala,“ poděkoval následně Beatrix nový král Willem z balkónu královského paláce za ovací nadšeného davu.

Foto: Reuters

Královna Beatrix podepisuje abdikační listinu.

Královna už v pondělí vystoupila v televizi a poděkovala národu. „Bez vaší srdečné a povzbuzující náklonnosti by břímě, které jsme nesli, vážilo příliš,“ řekla.

Připomněla také svého zesnulého chotě prince Clause, který zemřel před jedenácti lety. Královna uvedla, že jí pomohl královskou instituci modernizovat. „Historie možná ukáže, že výběr partnera byl mým nejlepším rozhodnutím,“ prohlásila panovnice, Nizozemci důvěrně přezdívaná královna Bea.

Královna svůj záměr předat trůn „mladší generaci“ oznámila již v lednu, den před svými 75. narozeninami. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Královská rodina zdraví davy z balkónu paláce v Amsterdamu.

Foto: Robin Utrecht/Pool, Reuters

Nový král Nizozemska Willem Alexander s chotí Máximou

V ulicích bude slavit milión lidí

Willem-Alexander bude korunován v průběhu dne v chrámu Nieuwe Kerk před zástupci vlády a obou komor parlamentu.

U slavnostní intronizace nebudou chybět představitelé dalších evropských královských rodů včetně britského prince Charlese s manželkou Camillou, španělského prince Felipa s princeznou Letizií či dánského korunního prince Frederika s chotí.

Večer bude následovat ples a oslavy v ulicích, jichž se má jen v Amsterdamu zúčastnit odhadem milión lidí. Slavnost vyjde na sedm miliónů eur (181 mil. korun).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé čekají před královským palácem v Amsterdamu na nového panovníkaVideo: Reuters

Foto: Kevin Coombs, Reuters

Davy lidí čekaly před královským palácem v Amsterdamu už za rozbřesku.

Královna Beatrix byla v pořadí šestým panovníkem Oranžsko-Nasavského rodu, který v Nizozemsku vládne od počátku 19. století. Abdikace královny se stala v Nizozemsku tradicí – trůn za svého života předávala matka i babička Beatrix, královny Wilhelmina (v roce 1948) a Juliana (v roce 1981).

Willem-Alexander je nejstarším z jejích tří synů. Narodil se v dubnu 1967 a vystudoval historii. V roce 2002 se oženil s o pět let mladší investiční bankéřkou Máximou Zorreguietovou Cerrutiovou, která je přes svého otce potomkem portugalského krále Afonsa III. (1248–1279). Mají tři dcery, princezny Catherinu-Amalii, Alexii a Arianu.

Willem-Alexander má bratry Frisa a Constantina. Princ Johan Friso je od loňské nehody při lyžování v Alpách, kde se ocitl pod lavinou, v kómatu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám