Hlavní obsah

Letadlo s dvěma stovkami cestujících uhýbalo nad Sýrií před raketami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Ruský civilní letoun Airbus A320 se dvěma stovkami lidí na palubě čelil při pondělním přeletu Sýrie ostřelování protiletadlovými raketami typu "země-vzduch". Pilotům se manévrováním podařilo zachránit životy cestujících i letadlo, uvedla ruská tisková agentura Interfax.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Posádce se včas podařilo uhnout," uvedl zdroj agentury. "Lze předpokládat, že střely úmyslně mířily na letadlo. Ale není jasné, zda střelci věděli, že jde o ruské letadlo," dodal. Podle serveru Russia Today byly střely dvě.

Podle serveru Ria Novosti bylo na palubě 159 cestujících a osm členů posádky.

Syrské úřady podle serveru newsru.com přiznaly, že skutečně ráno neznámí pachatelé odpálili dvě rakety, které explodovaly v bezprostřední blízkosti letounu ruské společnosti. Stroj letěl z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do Kazaně. Letadlo patřilo společnosti Nordwind Airlines.

Střely byly zaznamenány ve výšce 8000 metrů. Posádka podle Ria Novosti zaznamenala boje na zemi.

Incident ještě nebyl oficiálně potvrzen. Ruské ministerstvo zahraničí ihned požádalo o vysvětlení. Syrské řízení letového provozu ale nemá žádné informace.

Na podzim syrští rebelové pohrozili útoky na letadla z Ruska, Íránu, Iráku a Libanonu, které prý režimu Bašára Asada dopravují zbraně a munici. Moskva patří k nejvěrnějším Asadovým spojencům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám