Hlavní obsah

V Itálii zatkli kněze podezřelého ze stamiliónové zpronevěry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italská policie zatkla ve čtvrtek římskokatolického kněze Franka Decaminadu, který je podezřelý ze zpronevěry čtyř miliónů eur (sto miliónů korun) ze zdravotnického střediska nepřímo podřízeného Vatikánu. Informovala o tom agentura AFP.

Článek

Spolu s knězem, který vedl ústav na léčbu kožních nemocí IDI, byli zatčeni ještě dva italští podnikatelé, kteří s Decaminadovou pomocí obrali nezákonně zdravotnické zařízení o další milióny eur.

Franco Decaminada se patrně dopustil i daňových úniků, IDI zaznamenal na svých účtech celkové ztráty ve výši 600 miliónů eur.

Podle policie italská justice zkonfiskovala Decaminadovu vilu v Toskánsku v hodnotě miliónu eur, kterou si s největší pravděpodobností pořídil z ukradených peněz.

Situací v IDI, která nezaplatila mzdy svým 1500 zaměstnancům, včetně 300 lékařů, se zabýval i odstoupivší papež Benedikt XVI. Ten jmenoval do čela střediska kardinála Giuseppeho Versaldiho, který dostal za úkol IDI sanovat, ale bez finanční účasti Vatikánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám