Hlavní obsah

Začíná summit EU, má podpořit ekonomiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Summit Evropské unie by se měl ve čtvrtek zaměřit především na posilování konkurenceschopnosti, snižování nezaměstnanosti a slaďování podpory růstu se snižováním rozpočtových deficitů. Schůzka, na které bude ČR zastupovat premiér Petr Nečas, by měla také nastínit hlavní ekonomické priority unie pro zbytek roku.

Článek

Jednání by mělo podpořit iniciativu na podporu zaměstnanosti mládeže, na kterou má být vyčleněno asi šest miliard eur (153 miliard Kč). Podle navrhovaných závěrů, o kterých budou účastníci summitu jednat, by konsolidace rozpočtů měla být "přátelská k růstu" a měla by se lišit podle situace jednotlivých zemí. Evropští diplomaté ale varují před "zjednodušující debatou, která by proti sobě kladla růst a utahování opasků".

Schůzka se odehrává v době relativního klidu na finančních trzích, ale také na pozadí rekordní nezaměstnanosti a očekávané ekonomické stagnace. "Ještě nejsme venku z krize, jak ukazuje nepřijatelná úroveň nezaměstnanosti," uvedl před summitem předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Na vrcholné schůzce se tentokrát neočekávají dramatická jednání jako na většině summitů posledních let, které horečně řešily dluhovou krizi. Summit přivítá nové šéfy vlád ze Slovinska, Malty a Kypru. Naopak Itálii bude reprezentovat premiér Mario Monti, přestože v nedávných volbách prohrál.

Po jednání lídrů celé EU bude dnes večer samostatná schůzka zemí eurozóny. V pátek se představitelé unijních zemí zaměří na vztahy s Ruskem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám