Hlavní obsah

Slovenská policie zabránila extremistům zlikvidovat romskou osadu

Právo, Ivan Vilček (Krásnohorské Podhradie)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásnohorské Podhradie
Aktualizováno

Slovenská policie ráno zadržela v penzionu v Krásnohorském Podhradí pravicového extremistu Mariána Kotlebu a odvezla ho k výslechu do Košic. Silné policejní jednotky následně zabránily vstupu ostatních extremistů a majitelů pozemků do romské osady. Kotleba s dalšími extremisty mířil do vsi ji vyčistit. Vyrostla tam nelegální romská osada. Část je i na jeho pozemku.

Extremista Marián Kotleba vjíždí do romské osadyVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Po výslechu v Košicích byl šéf extremistů Marián Kotleba propuštěn a okamžitě se dostavil do Krásnohorského Podhradí. „Chci si osobě vyměřit pozemek nacházející se v romské osadě, jehož jsem spoluvlastníkem,“ uvedl po příjezdu. Policie se nakonec rozhodla, že ho do osady pustí.

Foto: Ivan Vilček , Právo

Po vyměření svého pozemku si Kotleba natočil situaci v osadě

V osadě bylo několik desítek policistů, včetně těžkooděnců. Kotleba přijel do osady, kde začal vyměřovat svůj pozemek, na němž se nachází několik domů, které plánuje zbourat. „Dnes jsme udělali první krok k tomu, abychom navrátili první stav do této části Slovenské republiky,“ hodnotil akci Kotleba.

Jeho činnost sledovalo několik desítek Romů, kteří se od rána obávali, že do osady vtrhne větší skupina skinů. Předseda Romské unie na Slovensku František Tanko to hodnotil jako mediální divadlo, které má zvýšit preference Kotlebovy strany. Místní vajda Ľudovít Gunár si cenil, že při akci díky policii nedošlo k žádným násilnostem.

Foto: Ivan Vilček , Právo

Výzva extremistů k tzv. úklidu ve vsi

Protiromské nálady v obci zesílily poté, co se ukázalo, že nedaleký hrad shořel poté, co Romové odhodili nedopalek do suchého porostu. [celá zpráva]

Foto: Ivan Vilček , Právo

Na extremisty čekali v Krásnohorském Podhradí těžkooděnci.

„Je to pro mě jako návrat před rok 1989. Mám pozemek, na němž si Romové postavili obydlí, já ho nemůžu užívat a ještě mi policie brání ve vstupu na můj pozemek,“ neskrýval rozčarování majitel jednoho z pozemků pod romskou osadou Štefan Szaniszló.

Foto: Ivan Vilček , Právo

Policie přivezla i vodní dělo.

Část romské osady totiž vyrostla načerno na pozemcích, které vlastnilo několik obyvatelů Krásnohorského Podhradí. Když majitelé nedokázali Romy ze svých pozemků dostat, obrátili se na Kotlebu, kterému dokonce část pozemků darovali.

„Je to neuvěřitelné, ale policie brání lidi, kteří celý den nic nedělají a my nemůžeme ani vstoupit na vlastní pozemky,“ rozčilovala se majitelka dalšího pozemku.

Reklama

Výběr článků

Načítám