Hlavní obsah

Slovenští poslanci si zrušili imunitu, pro hlasovali všichni

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Slovenští poslanci si ve čtvrtek zrušili trestněprávní imunitu. Pro novelu ústavy hlasovalo všech 144 přítomných poslanců. Na zrušení imunity se předem dohodly všechny parlamentní strany.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský parlament

Článek

Slovenským poslancům tak zůstane od září 2012 pouze imunita na výroky přednesené v plénu parlamentu, v parlamentních orgánech a při hlasování. Ve všem ostatním bude platit rovnost před zákonem.

Ke vzetí poslance do vazby však bude i nadále potřebný souhlas sněmovny. Pokud bude poslanec přistižen přímo při činu, k zadržení bude potřebný souhlas mandátového a imunitního výboru.

Už za minulé vlády premiérky Ivety Radičové přišli poslanci o přestupkovou imunitu a nyní přijdou také o trestněprávní imunitu. Pro schválení novely ústavy bylo potřebných minimálně 90 hlasů ve 150členném parlamentu.

Předseda parlamentu Pavol Paška (Směr-sociální demokracie) označil zrušení imunity za historický moment. „Poprvé došlo k tak široké politické dohodě,“ uvedl Paška.

Poslanci jsou rovnoprávní

Poslanec opoziční strany Svoboda a Solidarita Daniel Krajcer připustil, že ke zrušení imunity došlo po tlaku veřejnosti v souvislosti s případem Gorila. Nedávno zveřejněný spis tajné služby s krycím názvem Gorila odhaluje korupci v politice a propojení politiků s finančními skupinami. Začátkem roku 2012 se v ulicích slovenských měst konaly demonstrace, na nichž lidé požadovali odhalení pozadí případu Gorila. „Politici cítí tlak veřejnosti,“ dodal Krajcer.

Předseda opoziční strany Most-Híd Béla Bugár zdůraznil, že po zrušení imunity budou poslanci poprvé v rovnoprávném postavení s občany. Předseda opoziční Slovenské demokratické a křesťanské unie Pavol Frešo přivítal jednomyslné hlasování poslanců. „Přivítali bychom takovou shodu i při jiných zákonech,“ dodal.

Vydaní poslanci byli zproštěni

Policie v minulosti vyšetřovala několik poslanců podezřelých z trestné činnosti. Například v roce 2000 poslanci zbavili imunity bývalého šéfa tajné služby a poslance Lidové strany HZDS Ivana Lexu. Podrobil se vyšetřování při obvinění ze spáchání šesti trestných činů, ale ani v jednom případě nebyl shledán vinným. V roce 2003 vydali poslanci k trestnímu stíhání poslance Lidové strany HZDS Gabriela Karlína obviněného z braní úplatku. V září 2009 ho soudce zprostil obžaloby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám