Hlavní obsah

Při zemětřesení v severní Itálii zemřelo nejméně šest lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Nejméně šest lidí zemřelo při zemětřesení o síle 5,9 stupně Richterovy škály, které v noci na neděli udeřilo v blízkosti severoitalské Boloni. Asi 50 lidí bylo kvůli otřesům zraněno, uvedla agentura DPA s odvoláním na italské záchranáře. Otřesy způsobily i značné škody, poničily řadu budov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zemětřesení v Itálii za sebou zanechalo několik zřícených budovVideo: Reuters

 
Článek

Zemětřesení vypuklo krátce po 04:00 SELČ. Jeho epicentrum se nacházelo asi 35 kilometrů severo-severozápadně od Boloni. Otřesy vycházely z relativně malé hloubky pěti kilometrů pod zemským povrchem, uvedl americký geologický institut USGS. Zemětřesení postihlo hustě zalidněné oblasti blízko severoitalských měst Modena, Ferrara a Verona.

"Jedná se o oblast Boloňa-Ferrara. Jsou tam trochu škody, spadly nějaké budovy a jsou v nich lidé," řekl agentuře Reuters telefonicky zaměstnanec místní hasičské stanice, který neuvedl jméno.

Jeden člověk zemřel, když se na něj zřítila tovární hala ve městě Bondeno západně od Ferrary, v níž v době otřesů pracoval. Další dvě oběti si vyžádalo zhroucení budovy podniku, který vyráběl keramiku. Záchranáři prohledávají trosky, zda v nich nejsou další oběti.

Foto: Giorgio Benvenuti , Reuters

Zničený dům v italském Sant Agostinu po zemětřesení.

Televizní záběry ukázaly, že otřesy poškodily řadu historických budov. Zřítil se jeden kostel, poškozena byla i historická pevnost v jednom z menších měst v oblasti. V samotné Boloni zatím škody hlášeny nejsou.

Otřesy obyvatele probudily krátce po 04:00 SELČ. V domech se třásl nábytek a začaly houkat alarmy aut. Podle svědků trvalo zemětřesení asi 20 vteřin. Lidé vybíhali na balkóny, ale brzy se zase vrátili zpátky do postelí, uvedl jeden z obyvatel Boloně.

Asi hodinu po původním zemětřesení zasáhl oblast i následný otřes. Místní starostové poté doporučili obyvatelům, aby z bezpečnostních důvodů nezůstávali ve svých domech.

Zatím poslední velké zemětřesení Itálii postihlo v roce 2009, kdy při otřesech o síle 6,3 stupně Richterovy škály ve městě Aquila zahynulo téměř 300 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám