Hlavní obsah

Nečas si jaderně notoval s Ficem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Dostavba nových bloků jaderné elektrárny Temelín a dalších bloků slovenských jaderných elektráren Mochovce a Jaslovské Bohunice jsou hlavními tématy dvoudenního zasedání Evropského jaderného fóra, které začalo v pondělí v Bratislavě. V úvodu zasedání vystoupil slovenský premiér Rober Fico a předseda české vlády Petr Nečas.

Foto: Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Český premiér Petr Nečas zahajoval se slovenským kolegou Robertem Ficem Evropské jaderné fórum v Bratislavě.

Článek

Fico zdůraznil, že Slovensko podporuje využívání jaderné energie. „Těší nás, že většina členských zemí Evropské unie je stejného mínění,“ uvedl Fico a připomněl, že Slovensko a Česká republika mají podepsanou dohodu o výstavbě nové jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích. Slovenský premiér zdůraznil bezpečnost slovenských jaderných elektráren

Rovněž Nečas ve svém projevu zdůraznil význam bezpečnosti českých jaderných elektráren. „Pro Českou republiku je prioritou dohlížet na energetickou bezpečnost Evropské unie na zcela neutrálním základě, pokud jde o technologie, stejně jako o zdroje energie. Jsme toho názoru, že je vhodné zachovat všechny možnosti otevřené pro budoucnost. Z toho se nesmí stát ideologická otázka,“ dodal.

Slovensko vyrábí z jádra více než polovinu elektrické energie. V České republice je to přibližně polovina. Některé evropské země však po loňské havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima utlumují výrobu elektřiny z jádra. Německo například plánuje do roku 2022 odstavit všechny své jaderné elektrárny. Podobně smýšlí i Belgie a Švýcarsko. Francie hodlá snížit podíl energie vyráběné v jaderných elektrárnách ze současných 75 na 50 procent.

Fico a Nečas před zahájením fóra absolvovali bilaterální jednání v hotelu Bôrik.

Reklama

Výběr článků

Načítám