Hlavní obsah

V Rumunsku kvůli korupci ve zdravotnictví umírají děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť

Rumunsko čelí tak rozsáhlé korupci, že za poskytnutí péče žádají po pacientech peníze lékaři i zdravotní sestry - třeba za pouhé převlečení postele. I to je důvod, proč je dětská úmrtnost v zemi dvojnásobná ve srovnání s průměrem v EU.

Foto: ČTK/AP

Hlavní kardiolog bukurešťské nemocnice Catalin Cirstoveanu prohlíží novorozeně se srdeční vadou před jeho převozem k operaci v Itálii.

Článek

Každé sté dítě se v Rumunsku nedožije svých prvních narozenin, napsala agentura AP. Své o tom ví kardiolog Catalin Cirstoveanu, který musí vážně nemocné děti posílat na léčení do zahraničí, nechce-li se na uplácení podílet.

"Musím říci, že je to v našem systému tak zakořeněné, že je skutečně těžké to vymýtit," citovala agentura ministra zdravotnictví Ladislaua Ritliho.

Neúnavný boj s korupcí v zemi vede doktor Cirstoveanu, který řídí kardiologickou jednotku s nejmodernějším zařízením v bukurešťské dětské nemocnici Marie Curie. Hlavním problémem, se kterým se musí potýkat, je fakt, že od otevření této jednotky před rokem a půl se v ní ještě neléčilo ani jedno dítě. Cirstoveanu totiž zakázal pracovníkům brát úplatky a teď nemůže sehnat personál, který by na jednotce chtěl pracovat.

Moderní vybavení tak leží ladem, protože kvalifikovaní profesionálové odmítají dělat práci, za kterou si od pacientů nemohou vyžádat úplatky.

Operační tým si úplatek rozdělí

Pacienti v Rumunsku běžně hovoří o výši úplatků na "burze". Za operaci mohou chirurgové dostat stovky i více eur, anesteziologům z toho připadne třetina. Sestry dostávají od nemocných několik eur pokaždé, když jim podají lék nebo vymění infuzi v kapačce.

Cristoveanu je tak nucen podnikat téměř křížové výpravy na záchranu dětí, které nutně potřebují pomoc. Létá s nimi do západní Evropy, kde lékaři za léčbu úplatky nevyžadují.

Stejným způsobem postupoval i v případě třináctidenního chlapce, který potřeboval operaci srdce. Připravil malé zavazadlo, přibalil malý dýchací přístroj a nízkonákladovým letadlem odletěl do Itálie, kde už na malého pacienta čekali lékaři. Operace byla úspěšná.

O dva dny později ale třítýdenní holčička, kterou Cristoveanu odvezl na stejnou kliniku v severozápadní Itálii, zemřela ještě dříve, než mohla podstoupit léčbu. "Měl jsem strašné obavy, že se to nepodaří," řekl lékař. "Ale v Rumunsku by stejně zemřela," dodal.

Bezmocní rodiče a jejich děti uvázli v síti všudypřítomné korupce. Bolest a smutek rodičů, kteří přišli o své dítě hned po narození, je o to větší, když mnozí ani nedostanou rodný list nebo ani na okamžik nevidí své dítě naživu. Angela Vasileová, jejíž dcerka Cristina žila jeden jediný den, viděla svoje dítě, až když zemřelo a leželo na kovovém stole.

Bývalá Miss Rumunska Bianca Bradová hovořila na veřejnosti otevřeně o bolesti, jakou zažívá po ztrátě sotva narozeného dítěte. Situaci označila za "kriminální" a založila sdružení EMMA, které pomáhá truchlícím rodičům a nabízí pomoc těm, kdo potřebují psychologickou radu.

Ze země už odešly tisíce lékařů

Řada rozčarovaných lékařů již Rumunsko opustila. Odradil je zastaralý a zkorumpovaný zdravotnický systém a nízké mzdy. V loňském roce odešlo ze země do západní Evropy 2800 lékařů. Podle zprávy Světové banky dosáhly úplatky v Rumunsku v roce 2005 za jeden den miliónu dolarů.

Objevují se ale náznaky toho, že se lékaři mobilizují a usilují o zlepšení. Dětská kardioložka Anca Mandacheová opustila svoji kariéru ve Francii a nabídla služby v nemocnici Marie Curie, a to za desetinu mzdy, kterou měla ve Francii. Zájem o práci na klinice už projevili i jiní.

Reklama

Výběr článků

Načítám