Hlavní obsah

Aktivisté kritizovali maďarskou policii kvůli zákazu pochodu gayů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International v pátek odsoudila rozhodnutí maďarské policie zakázat červencový pochod homosexuálů Budapeští. Informovala o tom agentura MTI. Každoroční akce se má letos uskutečnit 7. července. Podle policie způsobí zmatky v dopravě.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Trasa pochodu, kterou plánuje hnutí Rainbow Mission Foundation, má vést centrem maďarské metropole, mimo jiné po rušné Andrássyho třídě. Průvod by měl dojít na bulvár vedoucí k budově parlamentu.

Policie své rozhodnutí zdůvodnila tím, že nebude moci zajistit plynulý provoz v ulicích, kam bude doprava odkloněna.

Stejná trasa, jakou plánovali organizátoři, se podle právníků využívá při demonstracích nebo sportovních akcích. Zatím naposledy jí procházeli účastníci manifestace na podporu vlády. Organizátoři průvodu homosexuálů chtějí rozhodnutí policie napadnout u soudu.

AI v prohlášení uvedla, že policejní zákaz je nepřiměřený, neopodstatněný a nebere v potaz práva leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů na svobodu slova a shromažďování.

Reklama

Výběr článků

Načítám