Hlavní obsah

Budapešť kvůli Trianonu odstranila sochu prvního prezidenta

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Socha bývalého maďarského premiéra a prezidenta Mihálye Károlyiho, která od roku 1975 stála na Kossuthově náměstí v centru Budapešti u budovy parlamentu, byla ve čtvrtek odstraněna.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Socha Mihálye Károlyiho bude odstraněna.

Článek

Městské zastupitelstvo schválilo demontáž sochy v pondělí na základě žádosti vedení parlamentu, v němž strana FIDESZ premiéra Viktora Orbána disponuje ústavní většinou.

FIDESZ mu vyčítá souhlas s Trianonem

Vedení parlamentu se přitom odvolalo na probíhající celkovou rekonstrukci Kossuthova náměstí, které má opětovně získat vzhled z doby před rokem 1944. Podle vedení sněmu se socha nehodila do nové koncepce náměstí.

Pro odstranění sochy hlasovalo 21 poslanců vládní strany FIDESZ, proti bylo 11 opozičních poslanců městského zastupitelstva.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Petiční akce mladých socialistů odstranění sochy nezabránila.

Socha, jejíž autorem je Imre Varga, byla převezena do skladu a následně má být opětovně postavena ve městě Siófok u Balatonu, odkud tvůrce pochází.

„Měla by zůstat na místě. Vládní moc vyčítá Károlyimu, že souhlasil s Trianonskou smlouvou a okleštěním území Maďarska, proto musí zmizet,“ říká János Hegedus z Budapešti.

Socialisté se staví proti

„V této části náměstí rostlo plno stromů, mezi nimiž se socha Károlyiho pěkně vyjímala. Nejdříve odstranili všechny stromy a teď přijde na řadu socha,“ nechápavě kroutí hlavou Éva Kálmánová, která na náměstí bydlí přes třicet let.

Historici poukazují na fakt, že Károlyi po první světové válce nemohl zabránit rozpadu Uherska a ztrátě části území. „Károlyi nebyl vlastizrádce, ale jeho politika neuspěla. Počínal si jako důsledný a poctivý politik, ale jeho schopnosti na tehdejší bouřlivé období nestačily,“ uvedl historik Miklós Zeidler.

„Náměstí u parlamentu je důstojným místem pro sochu prvního maďarského premiéra a prezidenta. Vládní moci zjevně vadí tento symbol demokracie,“ řekl Právu mladý socialista Árpád Halász.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám