Hlavní obsah

Francie horečnatě hledá vraha dětí a výsadkářů, podezřelý voják jím není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Útočník, který v uplynulých dnech ve Francii zastřelil tři vojáky afrického a karibského původu, jednoho rabína a tři židovské děti, nadále vyšetřovatelům uniká. Vyšetřovatelé v úterý upustili od verze, že pachatelem je jeden ze tří bývalých vojáků propuštěných z armády kvůli sympatiím s neonacisty.

Foto: Pascal Parrot, Reuters

Policisté před židovskou školou v Toulouse, kde střelec zabil rabína a tři děti.

Článek

"Zatím nevíme, kdo to byl. Pracujeme na tom,“ prohlásil ministr vnitra Claude Guéant v rozhlase Europe 1. V Toulouse, kde se udály dva ze tří útoků, po útočníkovi pátrá elitní policejní jednotka RAID.

Nové zjištění, že si pachatel svůj čin zřejmě natáčel na kameru, podle Guéanta může pomoci při vytváření profilu střelce. "Ukazuje to vraha jako někoho velmi chladnokrevného, velmi odhodlaného, precizně konajícího a velmi krutého," řekl ministr.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Květiny a svíčky po útoku na židovskou školuVideo: Reuters

Střelec zabil před školou v Toulouse tři děti ve věku tří, šesti a deseti let a jednoho učitele. Pachatel přitom použil stejnou zbraň a stejný skútr jako při útocích v posledních osmi dnech na francouzské výsadkáře v nedalekém Montaubanu a rovněž v Toulose, při nichž byli zabiti tři vojáci.

Střílel na zástupce etnických menšin

Vyšetřovatelé podle francouzských médií pracují se dvěma verzemi. Předpokládají, že nenávidí etnické menšiny, protože zabíjel před židovskou školou a útočil na výsadkáře severoafrického a karibského původu.

List Le Point označil za možné podezřelé tři vojáky propuštěné z armády kvůli sympatiím k neonacismu. Trojice sloužila ve stejné jednotce jako vojáci zabití v Toulouse a v Montaubanu. Le Figaro ale s odvoláním na policejní zdroje tvrdí, že propuštění vojáci jsou mimo podezření.

Foto: ČTK

Střelba v židovské škole v Toulouse

"Dva z nich byli vyslechnuti tuto noc a vyšetřovatelé je vyřadili z okruhu podezřelých," řekl listu pod podmínkou anonymity policejní zdroj. Třetího vojáka prý vyšetřovatelé kvůli vraždám v Toulouse a v Montaubanu vyslýchali už minulý týden a ani jeho už nepodezírají.

Druhý směr vyšetřování pracuje s hypotézou, že jde o islámského radikála. Výsadkáři jsou totiž nasazeni i v Afghánistánu. A podobně jako ultrapravice, jsou radikální muslimové antisemitští, což by vysvětlovalo následný útok u židovské školy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám