Hlavní obsah

Slovenská televize vykreslila Tisa jako zachránce Židů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Prezident fašistického Slovenského štátu Jozef Tiso vydával deportační výjimky, kterými zachránil přes jedenáct tisíc Židů před koncentračními tábory. Tato informace zazněla ve zpravodajství veřejnoprávní Slovenské televize u příležitosti 73. výročí vzniku Slovenského státu.

Foto: Profimedia.cz

Jozef Tiso

Článek

Jak upozornil server sme.sk, televize vůbec nedoplnila informaci, že Slovenský štát deportoval 60 tisíc slovenských Židů do koncentračních táborů, kde většina zemřela.

Vedení televize tvrdí, že odvysílaný šot byl vyvážený a nestranný. „Neobhajoval Slovenský štát, nešířil a nepropagoval nacismus,“ uvedl mluvčí televize Richard Šümeghy.

Redaktor připravil šot o setkání několika desítek příznivců Tisa u jeho hrobu na bratislavském Martinském hřbitově. Jeden z nich do kamery řekl: „Pan prezident dával výjimky pro naše židovské spolubratry, čímž zachránil 11 200 židovských spolubratrů.“

Za záběr televize připojila vyjádření historika Milana Zemka, podle něhož Tisovy deportační výjimky, kterých vydal tisíc, zachránily pět až šest tisíc Židů.

Foto: Profimedia.cz

Jozef Tiso

Sám Zemko dodatečně negativně hodnotí, že v šotu nezazněla žádná informace o deportacích desetitisíců Židů do koncentračních táborů. Z nich válku přežila asi jen tisícovka a Tiso byl po válce odsouzen jako válečný zločinec k trestu smrti a popraven.

Židovská obec vyjádřila pobouření, že veřejnoprávní televize mohla odvysílat tak nevyváženou zprávu. „Jsme šokováni. Nechápeme, jak se může takový nekvalifikovaný šot odvysílat,“ reagoval Jaroslav Franek z Ústředního svazu židovských náboženských obcí na Slovensku.

Reklama

Výběr článků

Načítám