Hlavní obsah

V britských školách dávali antikoncepci třináctiletým bez vědomí rodičů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Southhampton

Aniž by o tom věděli rodiče, ve školách v Southamptonu poskytovali školačkám, z nichž některým bylo jen třináct, dlouhodobou antikoncepci implementovanou pod kůži. Poskytovali ji v rámci vládní iniciativy snížit množství těhotenství teenagerek. Rodiče o tom nebyli informováni, napsal list Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Dívky seznamovali s různými druhy antikoncepce

Článek

List uvedl, že antikoncepci dávali dívkám v nejméně devíti školách ve městě. Zatím není jasné, kolik dívek ji dostalo. Antikoncepci představovalo asi čtyřcentimetrové tělísko zavedené pod kůži na paži.

Jedna z matek označila schéma poskytování antikoncepce za špatné. Vadilo jí též, že nebyl informován rodinný lékař. „Cítila jsem kvůli tomu vztek. Souhlasím, že výuka teenagerů o sexuálním zdraví a antikoncepci je velmi důležitá, ale tohle zašlo příliš daleko. Provádět drobný chirurgický zákrok na půdě školy bez toho, aby o tom věděli rodiče, je morálně zvrácené.“

Rodiče tím byli zaskočeni, ale vedení odboru zdravotnictví si techniku pochvalovalo. Akce snížila počet těhotných teenagerek o 22 procent. V Southamptonu zaznamenali u dívek ve věku mezi 13 a 15 lety v letech 2001 až 2003 dokonce 136 případů otěhotnění. V letech 2007 až 2009 poklesl na 106.

„Máme zajistit mladým lidem, aby měli přístup k adekvátní péči v oblasti pohlavního života,“ řekla mluvčí zdravotnického odboru ve městě a dodala: „Toto jim pomohlo vyhnout se nechtěným těhotenstvím a chránilo je před pohlavně přenosnými chorobami. Součástí péče byly i testy na chlamydie, testy těhotenství, distribuce kondomů i širokého spektra antikoncepce.“

Odpůrci naopak tvrdí, že antikoncepce jen vede ke zvýšení promiskuity, a dala nezletilým dívkám šanci mít sex bez rizika otěhotnění. Podle nich to vedlo k tlaku chlapců na dívky, aby jim sex poskytovaly.

Anketa

Souhlasíte, aby ve škole poskytovali antikoncepci dívkám mladším 15 let?
Ano
11,4 %
Ano, ale jen se souhlasem rodičů
55,3 %
Ne
33,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5753 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám