Hlavní obsah

Extrémně vysoký tlak uzemnil gripeny na severu Švédska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Kvůli extrémně vysokému tlaku vzduchu na severu Švédska se v úterý nemohly zúčastnit letouny JAS 39 Gripen společného cvičení severských zemí Nordic. Tucet strojů nedostalo povolení vzlétnout ze základny Lulea, uvedl web Seattlepi.

Foto: Profimedia.cz

Švédské gripeny rolují

Článek

Švédské bojové letouny Gripen se nesmějí zúčastnit nynějšího společného vojenského cvičení severských zemí. Přístroje stíhaček, které má ve výzbroji i česká armáda, jsou citlivé na mimořádně vysoký atmosférický tlak, který v současnosti nad Skandinávií panuje. Informovala o tom agentura AP.

Nad severním Švédskem v neděli podle meteorologů dosáhl atmosférický tlak čtyřicetiletého maxima. Tak vysoký tlak přístroje vyhodnocují jako chybu, vysvětlil mluvčí společnosti Saab Peter Liander..

Podle velitele Matse Hakkarainena sice není létání za takových podmínek nebezpečné, ale nynější tlak je tak vysoký, že přístroje letounů na něj reagují zmateně a vydávají falešné signály.

Josef Bouška ze zastoupení Saabu dodal: "Systémy byly plně funkční, rozhodnutí nevzlétnout bylo výsledkem opatrnosti a také názoru, že cvičení ve zcela mimořádných, těžko opakovatelných atmosférických podmínkách nedává úplně smysl."

Česká armáda má na deset let pronajato 14 strojů JAS-39 Gripen. Pronájem vyprší v roce 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám