Hlavní obsah

Slováci protestovali proti korupci v politice

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slováci vyšli v pátek do ulic, aby protestovali proti korupci v politice. Protestu Gorila, což označuje na internetu zveřejněný spis tajné služby odhalující korupci při privatizaci v létech 2005 až 2006, se v centru Bratislavy zúčastnilo několik stovek lidí.

Foto: Koller Jan, ČTK

Asi dva tisíce nespokojených občanů protestovaly na bratislavském Náměstí SNP proti údajné rozsáhlé politické korupci na Slovensku v letech 2005 a 2006.

Článek

Organizátoři chtěli touto akcí ukázat znechucení společnosti z poměrů v politice. „Protest je namířený proti korupci v politice. Chceme změnu na pravicové i levicové části politického spektra bez rozdílu. Jde nám o čestnost v politice, která se vytratila,“ řekl Právu jeden z organizátorů Miroslav Hrivík.

„Mělo by urychleně dojít ke generační výměně politiků. Vždyť dvacet let jsou tam stále stejné tváře a za tu dobu jsou v korupci namočeni až po uši,“ uvedla mladá studentka.

Akci zorganizovala občanská hnutí přes internet a sociální sítě. Organizátoři zdůraznili, že za nimi nestojí žádná politická strana. „Jsme skupina mladých lidí, která chce vzbudit jiskérku naděje, že se dají vykonat změny, pokud se všichni spojíme pro hodnoty spravedlnosti, čestnosti a morálky,“ napsali organizátoři na internetu.

Protestující se z Náměstí Slovenského národního povstání přesunuli před sídlo prezidenta a před parlament.

Hackerská skupina Anonymous se k protestu připojila tím, že plánovala napadení internetových stránek bank napojených na finanční skupiny a na stránku finanční skupiny Penta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám