Hlavní obsah

Itálii zasáhlo tento týden už druhé zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Zemětřesení o síle překračující pět stupňů Richterovy škály zasáhlo v pátek odpoledne Itálii a Řecko. Zemětřesení způsobilo jen malé škody, ale vyděsilo obyvatele velkých italských měst. Přerušilo také provoz na trati mezi Boloňou a Milánem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle italského geofyzikálního ústavu INGV v 15:53 zasáhly severní oblasti Itálie otřesy o síle 5,4 stupně. Záchvěvy trvající 3,5 sekundy pocítili obyvatelé Janova, Turína, Boloně, Milána a Benátek.

Epicentrum bylo 36 kilometrů jihozápadně od Parmy a 90 kilometrů východně od Janova. Ohnisko leželo v hloubce deseti kilometrů.

"Stůl se začal otřásat. Napřed jsem si myslel, že je to ode mne, ale pak jsem viděl, že se hýbe voda v láhvi," řekl Paolo Fontani z univerzity v Boloni.

Tomuto zemětřesení předcházely ranní otřesy o síle 4,9 stupně.

Ve středu Itálii postihlo zemětřesení o síle 5,1 stupně. Fontani s ním srovnal páteční: "Zatímco to středeční bylo krátké, tohle bylo mnohem delší."

Podmořské zemětřesení o síle 5,2 stupně postihlo v pátek ráno také oblast mezi Krétou a Santorinem. Záchvěvy vyvolaly na obou ostrovech mírnou paniku, protože oblast otřesy o desetinu stupně silnější zažila už ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám