Hlavní obsah

Řecký statistik nechtěl falšovat údaje o zadlužení, hrozí mu doživotí

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecko se mohlo vyhnout tvrdým úsporným opatřením a jejich masovým dopadům, kdyby „zrádce“, dodaný cizinou, nenafoukl údaje o státním zadlužení. To tvrdí kritici šéfa řeckého statistického úřadu Elstat Andrease Georgia, jemuž může hrozit až doživotí.

Článek

Výše schodku státního rozpočtu podle nich byla nadsazena tak, „aby byl vyšší než v Irsku a aby Řecko bylo donuceno přijmout bolestná úsporná opatření“. Uvedla to profesorka a statistička Zoe Georgantová, kterou letos odvolal z vedení Elstatu ministr financí.

Georgiu, který má za sebou dvacetileté působení v MMF, obvinění odmítl. „Vyšetřují mne, protože jsem odmítl falšovat čísla,“ řekl a dodal: „My bychom byli rádi dobrou, nudnou informací. V Řecku je však statistika bojovým sportem.“

Další žalobu proti Georgiovi připravilo aténské sdružení právníků, které jej viní, že změnou údajů o deficitu „poškodil národní suverenitu Řecka a narušil ústavu“.

„Šéf Elstatu měl postavit zájmy Řecka nad záležitost s čísly, která budou vždy otevřena debatě,“ řekl právník připravující žalobu. Otevřeně tak vyzval k falšování údajů.

Na základě obvinění by Georgiu mohl podle deníku Financial Times skončit ve vězení i s doživotním trestem. To je postih za „zradu národních zájmů“, z níž jej viní Georgantová.

Řecká hra s ohněm 

Otevřený útok na šéfa řecké statistiky ale znamená, že si Atény zahrávají s ohněm. Stále se totiž jedná o uvolnění osmi miliard eur, které Řecko potřebuje, aby mohlo hradit mzdy a platy zaměstnanců. Při jednání hrají statistické údaje o Řecku klíčovou roli. Přitom teprve od loňska, kdy vznikl Elstat a do jeho čela nastoupil Georgiu, bere Unie řecké statistiky vážně.

Předtím se vědělo, že o jejich podobě rozhoduje řecké ministerstvo financí, které manipuluje s čísly podle potřeby.

Nafoukl prý čísla

Vyšetřovatele nejvíce zajímá, proč se údaj o schodku řeckého rozpočtu za rok 2009 rázem vyhoupl z 13,4 na 15,8 procenta hrubého domácího produktu. Podle Georgantové to byl záměr.

Jak „narostl“ řecký schodek
aby se Řecko dostalo do eurozóny, potřebovalo dokázat, že snižuje své zadlužení
v roce 2001 proto provedlo mimotržní „výměnu“ dluhu v hodnotě 2,4 miliardy eur
dluh převzala americká banka Goldman Sachs, která jej pak předala Národní bance Řecka
dluh tak Řecku zůstal, vláda však mohla v Unii vykazovat, že statisticky poklesl
když Elstat tuto manipulaci odhalil, započetl peníze do schodku státního rozpočtu pro rok 2009, který se tak zvýšil z 13,4 na 15,8 procenta

Elstat statistiku skutečně měnil, ne však proto, že by ji chtěl falšovat. V roce 2009 začala v Unii platit nová metodika, schválená unijním statistickým úřadem Eurostat, podle níž se rozpočtový schodek vypočítával poněkud jinak. To se projevilo na konečné podobě údajů.

Řeckým politikům se to samozřejmě nelíbilo. V posledních 18 měsících vedlo ministerstvo financí neustále spory s mezinárodními věřiteli o přesné výši dluhů a schodku země.

Georgiu byl do čela Elstatu jmenován v roce 2010 na základě dohody s MMF a s Evropskou komisí. Jeho úkolem bylo vyčistit „Augiášův chlév“ řecké statistiky, která se do té doby řídila politickou objednávkou, takže Eurostat pravidelně varoval před řeckými čísly.

Statistika čeká výslech

Neformálně už Georgiu na prokuratuře byl, aby poskytl vysvětlení. Oficiální výslech jej čeká 12. prosince, ironií osudu v den, kdy do Atén dorazí experti Unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF), aby jednali o uvolnění potřebných peněz.

Další ironií je, že jej bude vyšetřovat prokurátor pro finanční zločiny jmenovaný letos pod tlakem EU a MMF. Ty však na jeho jmenování trvaly hlavně proto, že chtěly, aby Řecko rázně zasáhlo proti daňovým únikům a dalším ekonomickým zločinům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám