Hlavní obsah

Bulharsko a Rumunsko neuspěly, zůstávají mimo Schengen

Brusel
Aktualizováno

Bulharsko a Rumunsko do schengenského prostoru volného cestování bez hraničních kontrol zatím nevstoupí. Na čtvrtečním zasedání ministrů vnitra zemí Evropské unie se jim podle diplomatických zdrojů ČTK nepodařilo získat potřebnou jednomyslnou podporu. Vstup zablokovaly Finsko a Nizozemsko, ČR byla pro.

Článek

Obě nejmladší členské země EU sice splnily technické podmínky nutné pro vstup do tohoto prostoru, jako je zabezpečení hranic, některé státy jim ale vytýkají nedostatečný boj proti organizovanému zločinu a korupci.

K největším kritikům obou balkánských států patří Nizozemsko, jehož ministr pro přistěhovalectví Gerd Leers už při příjezdu na jednání řekl, že jeho země není zastáncem rozšíření. "Naše pozice je jasná. Nejsme v tuto chvíli pro rozšíření," řekl Leers.

Přitom k rozšíření Schengenu je třeba jednomyslného souhlasu všech jeho členů.

Obě země tak mají problém se k prostoru připojit. Loni v prosinci se jejich vstup rozhodly zablokovat Francie a Německo. Původně plánovaný březnový vstup tak padl. [celá zpráva]

Zdůvodněno to bylo obavami z korupce a organizovaného zločinu, ale přispěly k tomu i snahy rumunských Romů dostat se do západní Evropy.

Schengenská dohoda
Zaručuje obyvatelům účastnických zemí, tedy členských států Evropské unie, Švýcarska, Norska a Islandu, volný přeshraniční pohyb s pouze minimálními kontrolami. Vytváří tedy jednotné vnější hranice a harmonizuje některá pravidla pro udílení azylu či víz.
Jako první dohodu v červnu 1985 uzavřely Německo, Francie, Belgie, Lucembursko a Nizozemsko. V plném rozsahu ale vstoupila v platnost o desetiletí později, přičemž zahrnovala i Itálii, Španělsko, Portugalsko a Řecko.
Česká republika se připojila v roce 2007.
Hlava ČR Václav Klaus se ale při nedávné návštěvě italského prezidenta Giorgia Napolitana v Praze vyjádřila proti Schengenu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám