Hlavní obsah

Írán si koleduje o preventivní útok, varoval Sarkozy

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský prezident ve středu varoval Írán, že jaderná hrozba, kterou islámská republika představuje pro své okolí, by mohla vyvolat "preventivní útok". Zároveň uznal, že vojenská operace proti íránským jaderným zařízením by mohla vést k "velké krizi".

Foto: Philippe Wojazer , Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

"Vojenské, jaderné a raketové ambice Íránu jsou rostoucí hrozbou, která by mohla vést k preventivnímu úderu na íránská jaderná zařízení, což by mělo za následek velkou krizi, kterou Francie za žádnou cenu nechce," citoval list Le Figaro ze Sarkozyho řeči během výroční konference s francouzskými velvyslanci.

Írán trvá na tom, že jeho jaderný program má výhradně mírové účely. Západ a zvlášť Izrael mají ale podezření, že Íránci se snaží získat jadernou zbraň. Preventivní úder s cílem tomu zabránit odmítají vyloučit Spojené státy a Izrael. Ten, byť sám má podle odhadů až 200 jaderných hlavic, už se stejným záměrem zaútočil na Irák a Sýrii.

Sarkozy se dále vyslovil pro jednotný přístup Evropské unie ke snaze palestinské samosprávy vyhlásit nezávislost Palestiny. Samospráva chce o uznání palestinského státu na západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy požádat na podzim v OSN.

Izraelský list Haarec v neděli napsal, že Česká republika je mezi dosud jedinými pěti zeměmi, které informovaly Izrael, že budou v září hlasovat proti přijetí palestinského státu do OSN. České ministerstvo zahraničí uvedlo, že český mandát zatím nebyl stanoven.

Reklama

Výběr článků

Načítám