Hlavní obsah

Nor chtěl otrávit střely nikotinem, aby měl jistotu, že lidé zemřou

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Anders Behring Breivik chtěl mít skutečně jistotu, že své oběti na ostrově Utoya zabije. Plánoval dokonce, že do kulek přidá jed, takže zahynou i ti, kdož samotný zásah přežijí. Proto si koupil koncentrovaný nikotin. Navíc použil speciální expanzivní střelivo, které způsobuje velká zranění v těle. Toto střelivo používají lovci.

Foto: Reuters

Breivik na internetu zveřejnil své foto v potápěčské výstroji s automatickou zbraní.

Článek

„Objednal jsem si přes internet 50 mililitrů čistého 99procentního roztoku nikotinu od čínského dodavatele,“ uvedl Breivik ve svém 1500 stránkovém manifestu. „Tři nebo čtyři kapky vstříknuté do dutiny (hollow) střely ji změní v efektivní smrtící chemickou zbraň," dodal.

Zatím se ale nepotvrdilo, že by nikotin použil. Zasažení lidé by však stejně neumřeli, protože smrtelná dávka nikotinu je 60 mg nikotinu. Navíc není jasné, zda by kapky po vypálení při rotaci střely v dutině zůstaly.

Breivik také použil speciální střelivo. Už dříve lékaři uváděli, že zranění v těle vypadají jako by použil střelu dum dum, tedy s naříznutou nebo upilovanou špičkou. [celá zpráva]

Ve skutečnosti použil speciální expanzivní střelivo pro lovce typu HP (hollow point), tedy s dutinou. To je zakázané používat ve válečných konfliktech, ale mohou je využívat speciální policejní síly.

Expanzní a poloplášťové střelivo
Klasické celoplášťové střely velmi často způsobují čisté průstřely a mohou vyjít z těla ven. Jejich kinetická energie se tak nevyužije a zasažený zemře, jen když je zraněn některý z klíčových orgánů, zejména tedy při zásahu do hlavy nebo do srdce.
Proto se začaly u střel nařezávat špičky. Později se začaly používat poloplášťové střely, kde plášť nekryje špičky. Ty se při dopadu deformují a způsobují větší rány.
Druhou variantou jsou expanzní střely HP s dutinou ve špičce. I ty způsobují větší zranění tkáně.
Lovci využívají expanzivní střely s řízenou deformací, protože vytvářejí větší zranění a proniknou do hloubky ke klíčovým orgánům. Podobné střely, včetně střel, které se rozpadnou, využívají i speciální policejní a protiteroristické jednotky a tzv. vzdušní maršálové, kteří jsou na palubě letadel, kde mají zasahovat proti únoscům. Speciální střelivo tohoto typu je méně účinné na větší vzdálenost, protože je méně přesné. Způsobuje však větší zranění a navíc většinou střela nevyjde z těla, nezraní tedy ostatní a hlavně neprorazí plášť letadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám