Hlavní obsah

Po bezhlavé palbě norského střelce zemřelo na ostrově přes 80 lidí

• Aktualizováno

Norská policie v noci z pátku na sobotu oznámila, že v táboře mládeže na ostrově Utoya zahynulo nejméně 84 lidí. Předchozí informace z policejních zdrojů přitom hovořily o deseti mrtvých. Tragická bilance navíc nemusí být konečná, mnoho mladých lidí je těžce zraněných. Podezřelým ze střelby na ostrově je Nor pravicového smýšlení.

Článek

„Podle nových informací, jež nyní máme, je obětí nejméně 80,“ oznámil v sobotu brzy ráno na tiskové konferenci šéf policie Oystein Maeland.

„Nemůžeme zaručit, že jejich počet nějak nevzroste,“ dodal s poukazem na těžká zranění některých lidí.

Podle posledních zpráv je mrtvých 84, ani tento počet však nemusí být konečný.

V mládežnickém táboře vládní sociálně demokratické strany pobývalo na 600 lidí ve věku 14 až 18 let. Podle zpráv policie se na ostrov odpoledne dostavil dvaatřicetiletý  Nor v uniformě policisty s tím, že jde zkontrolovat bezpečnostní situaci na mítinku poté, co v centru Osla došlo k masivnímu výbuchu nastražené bomby. Při něm zahynuli dva lidé a další byli zraněni.

Muž na Utoyi však začal bezhlavě střílet do davu z automatické zbraně. Podle svědků nastala okamžitě panika, mladí lidé se rozbíhali po ostrově a někteří se pokoušeli doplavat na pevninu. Jak dříve uvedl jeden ze svědků jménem Andre Skeie, ve vodě se někteří utopili.

Foto: Reuters

Záchranáři na ostrově Utoya

„Viděla jsem lidi, jak skáčou do vody, bylo jich asi padesát, snažili se doplavat k pobřeží. Křičeli, třásli se strachy, byli vyděšení. Byli velmi mladí, 14 až 19 let,“ uvedla 42letá Anita Lienová, která bydlí na ostrově nedaleko místa, kde se konal mítink.

Nor pravicového smýšlení

Podle norské policie je zadržený Nor pravicového smýšlení a má protimuslimské názory. Vyplývá to ze zápisů na internetu, uvedl policejní šéf Sveinung Sponheim v televizi NRK. Motiv střelby zůstává nejasný.

Jméno muže nebylo zveřejněno, televize NRK však uvedla, že je to 32letý Anders Behring Breivik. Jeho byt prohledala policie. Norská média publikovala fotografii světlovlasého a modrookého muže nordického vzezření.

Foto: Reuters

Anders Behring Breivik

Podle některých informací má podezřelý na sebe registrováno několik zbraní a je blízký pravicovým kruhům. Na svém facebookovém profilu uvádí, že je křesťan, konzervativec, svobodný a baví jej bojové hry a lov.

Norská policie útok na Utoyi dává do jasné souvislosti s výbuchem, k němuž došlo kolem třetí hodiny odpolední ve vládní čtvrti v centru Osla. Policisté zatím nevědí, zda explodovala bomba nastražená v automobilu, jehož vrak se našel před nejvíce poškozenou budovou. [celá zpráva]

Foto: ČTK

Ranění jsou převážení z ostrova Utoya po střelbě útočníka.

Jeden z policistů uvedl, že ve vyšetřování hraje roli i předpoklad, že podezřelý muž jednal při obou útocích sám. "Vypadá to, že není napojen na žádnou mezinárodní teroristickou skupinu," uvedl podle Reuters policista, jenž si přál zůstat v anonymitě. Tyto informace však policie oficiálně nepotvrdila.

Navíc podle některých norských médií vyšetřovatelé počítají i s variantou, že útočníků bylo více.

Foto: Reuters

Letecký záběr letního tábora na ostrově Utoya

Premiér vyhlásil národní smutek

V předchozích informacích se také objevila domněnka, že oba útoky byly cíleny na norského premiéra Jense Stoltenberga, který se mohl nacházet buď ve vládní budově, nebo na mítinku. Jeho zástupce však uvedl, že premiér pracoval doma.

Obě postižené oblasti byly nějak spojeny s vládnoucí stranou NAP, jejímž předsedou je právě Stoltenberg.

Premiér v sobotu označil masakr na Utoyi a bombový útok v Oslu za národní tragédi a vyhlásil národní smutek. Oznámil, že osobně navštíví raněné v nemocnicích.

Na znamení smutku se má v sobotu v Oslu sejít vláda a mají být staženy vlajky.

K oběma útokům se podle The New York Times přihlásili islamističtí radikálové z poměrně neznámé skupiny Ansar džihád alámí (Pomocníci světového džihádu). Odborníci se však od počátku domnívali, že mohlo jít naopak o pravicové radikály. K „místní variantě terorismu“ se přikláněla i norská policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám