Hlavní obsah

Slovenská armáda se zbaví tanků

– Bratislava

Slovenská armáda plánuje vyřadit ze své výzbroje tanky. Poslední tři desítky kusů této těžké bojové techniky z útvarů na severu a východě země by měla odstavit do konce roku. Ministerstvo obrany tento krok zdůvodňuje tím, že tankové vojsko nepovažuje za užitečné.

Foto: Archiv, Právo

Slovensko se tanky pokusí prodat, případně je stát nabídne jako exponáty do muzea, nebo stroje sešrotuje.

Článek

Mluvčí ministerstva obrany Ivan Rudolf v úterý podle agentury DPA prohlásil, že tradiční vedení války s tanky neodpovídá scénáři možného ohrožení členské země NATO. Modernizované tanky typu T-72 se Slovensko po jejich vyřazení patrně pokusí prodat, případně je stát nabídne jako exponáty do muzea, nebo stroje sešrotuje. Ministerstvu obrany se již letos podařilo prodat 37 tanků, které vojsko už nepoužívalo.

Kvůli šetření, které se dotkne i velících struktur, ministerstvo obrany zvažovalo i odstavení nadzvukových letadel, což se nakonec nestane.

Definitivní podobu slovenských ozbrojených sil má určit připravovaná koncepce o směřování armády. Tuto takzvanou Bílou knihu o obraně česká vláda schválila v květnu. Dokument předpokládá ponechání praporu modernizovaných tanků T-72M, jejichž životnost končí okolo roku 2020. Do té doby se má zvážit účelnost dalšího rozvoje a nepoužívané tanky by se měly co nejdříve prodat.

Slovenská armáda kvůli krácení rozpočtu nemá dostatek peněz na obnovu techniky. Z dřívějších informací vyplývá, že až 70 procent její pozemní techniky je za hranicí životnosti. Kvůli úsporným opatřením vlády armáda čítající asi 14 000 vojáků dostala loni i letos méně peněz než v předchozím období. Bratislava přitom dlouhodobě neplní svůj závazek vůči Severoatlantické alianci vynakládat na obranu dvě procenta hrubého domácího produktu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám