Hlavní obsah

Zlatý poklad našel překvapený francouzský pár přímo ve svém sklepě

Právo, BBC, mcm

Až sto tisíc eur (zhruba 2,4 miliónu korun) by mohly vynést tři desítky zlatých mincí, které našel mladý francouzský pár ve sklepě svého domu. Podle francouzského listu Midi Libre našla poklad dvojice při odvodňování spodní části domu. Peníze byly uschovány v malé hliněné nádobce překryté střešní taškou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pocházejí z let 1595 až 1789. Zajímavé je, že nejvzácnějším kusem ale není nejstarší platidlo, ale dvojitý louisdor (doslova „zlatý Ludvík“) z roku 1640. Jen tato mince, kterou nechal razit Ludvík XIII., otec „krále Slunce“, by mohla vynést až 6500 eur.

Zlatý peníz je cenný nejen proto, že je z drahého kovu a vyskytuje se velmi vzácně, ale také kvůli tomu, že má punc Jeana Varina, jenž je považován za nejlepšího tvůrce francouzských mincí.

Mince z kovu uloupeného Španěly Inkům?

Poklad byl nalezen v jihofrancouzském městečku Millau. Nálezci chtěli zůstat anonymní, podle francouzských médií je ale známo, že žijí v tamní ulici Droite, což je nejstarší část městečka – fakticky navazuje na cestu, kterou tam vybudovali Římané.

Nálezci mohou podle francouzského práva naložit s pokladem podle svého, protože ležel na jejich majetku. Zpeněžením nálezu se nyní zabývá místní numismatik Marc Aigouy.

„Málem mi vypadly oči z důlků. Je to poprvé, co vidím něco podobného, a to sbírám mince už od mládí,“ popsal sedmapadesátiletý sběratel své pocity, když viděl poklad poprvé.

Upozornil také, že mezi mincemi je jedna španělská, a dodal: „Vzhledem ke svému věku musí pocházet ze zlata uloupeného Inkům.“

Aigouy mladému páru navrhl, aby buď odprodali poklad jemu, nebo aby mu umožnili uspořádat dražbu. Odhadl, že kdyby se podařilo přitáhnout japonské a americké zájemce, může poklad vynést kolem sta tisíc eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám