Hlavní obsah

Chudým na Slovensku rozdávají mouku a těstoviny

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Domovy důchodců a dětské domovy na Slovensku dostávají v těchto dnech první zásilky těstovin a mouky, které zdarma rozdávají úřady sociálně slabší části obyvatelstva. Podle deníku Sme připadá na jednoho člověka 20 kilogramů mouky a stejné množství těstovin.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Prezident Potravinové banky Slovenska Marko Urdzík potvrdil, že rozvoz mouky a těstoviny začal v těchto dnech z distribučních skladů v Košicích, Michalovcích, Prievidzi, Spišské Nové Vsi a v Dovalovu u Liptovského hrádku.

Nárok na tyto dávky mají domovy důchodců, dětské domovy, příjemci sociálních dávek a lidé žijící na hranici životního minima. Stát k tomuto účelu vyhradil ze svých rezerv 45 tisíc tun obilí. Program financuje Evropská unie.

Tendr na zpracování obilí vyhrálo konsorcium čtyř firem, mezi nimiž jsou i dvě české společnosti. Celkově vyrobí dvacet tisíc tun mouky a bezvaječných těstovin.

Slovenští odboráři označili tuto akci za urážku lidské důstojnosti. Opozice to srovnává s podobnými akcemi v nejchudších afrických zemích. Ministerstvo zemědělství se hájí tím, že projekt nastartovala ještě předchozí slovenská vláda a podobné programy realizují také další členské země Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám