Hlavní obsah

Expremiérku Tymošenkovou zadrželi a přivedli k výslechu

– Kyjev

Ukrajinská policie zadržela v úterý v Kyjevě bývalou premiérku Juliji Tymošenkovou a eskortovala ji k výslechu. Zadržena byla proto, že se podle soudu vyhýbala vyšetřování. Je obviněna ze zneužití služebního postavení a neoprávněného nakládání se státními prostředky.

Foto: Profimedia.cz

Julija Tymošenková

Článek

Prokuratura uvedla, že byla zadržena, aby mohli vyšetřovatelé pokračovat ve vyšetřování jejího případu. Podle kyjevského prokurátora vyšetřování svých kauz maří, výslechu se vyhýbala. Mluvčí prokuratury dodal, že by mohla být propuštěna už v úterý. „Nyní budou s Julijí Vladimirovnou provedeny vyšetřovací úkony. Je zcela možné, že po jejich ukončení odejde domů," řekl novinářům mluvčí prokuratury Oleh Puškar.

Zatím není jasné, v souvislosti s jakým případem byla vyslýchána. Tymošenková čelí třem vážným obviněním za skutky, kterých se měla dopustit v době výkonu premiérské funkce.

Generální prokuratura ji od loňského prosince stíhá za zneužití moci, kterého se měla dopustit neoprávněným nakládáním s výnosem za prodej emisních povolenek.

V lednu ji prokuratura obvinila, že nevýhodným nákupem sanitek způsobila státu mnohamiliónové škody. Minulý měsíc byla navíc Tymošenková obviněna z toho, že v roce 2009 uzavřela s Ruskem nevýhodnou smlouvu o dodávkách zemního plynu. Politička nesmí cestovat do zahraničí a se smí zdržovat jen v místě bydliště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám