Hlavní obsah

William a Kate si řekli své "ano", den zakončili slavnostní večeří a tancem

Londýn
Aktualizováno

Pátek je Dnem D britské monarchie: princ William (28), jenž desetiletí kraloval žebříčku časopisu Forbes s nejatraktivnějšími svobodnými mladými muži, se po osmiletém vztahu oženil s neurozenou Kate Middletonovou (29). Od tohoto okamžiku se z nich stali vévoda a vévodkyně z Cambridge.

Článek

"Ano," odpověděli před polednem místního času oba na dotaz oddávajícího arcibiskupa z Canterbury, zda si svůj protějšek berou za zákonitého partnera. William i Kate byli zpočátku nervózní a obě krátké odpovědi vyslovili spíše potichu. Manželský slib už ale pronášeli jistými hlasy.

Foto: Toby Melville, Reuters

Novomanželé vévoda a vévodkyně z Cambridge

Krátce po 13. hodině odpoledne pár novomanželů v královském kočáru opustil Westminsterské opatství. Průvod zdravily davy lidí v ulicích Londýna. Dvojice jim s úsměvem na rtech neúnavně mávala. Před půl druhou dorazila do Buckinghamského paláce, na jehož balkóně se o hodinu později ukázala a políbila se na veřejnosti. O chvíli později nad místem proletěly historické i současné letouny.

Foto: Dominic Lipinski/Pool , Reuters

Novomanželé vévoda a vévodkyně z Cambridge

Odpoledne začala v Buckinghamském paláci recepce. Pořádala ji královna a účastnilo se jí 650 hostů. William a Kate zhruba po hodině a půl z paláce odjeli v kabrioletu Aston Martin DB6 Mark 2, který si William půjčil od svého otce. Auto mělo místo zadní poznávací značky ceduli JU5T  WED a ozdobeno bylo balónky.

Foto: DYLAN MARTINEZ, Reuters

Detail zadní značky automobilu Aston Martin DB6 Mark 2, ve kterém jeli William a Kate, s nápisem Právě se vzali

Večeře, kterou pořádá princ Charles, začala v půl deváté a královna Alžběta II. s manželem Philipem se jí už účastnit nebudou. Novomanžele čeká první společný tanec.

Podle některých informací ženichův bratr, princ Harry, hodlá oslavu protáhnout a pro vytrvalce nechal na šestou hodinu připravit snídani.

Foto: John Stillwell, Reuters

Polibek novomanželů na balkóně Buckinghamského paláce

Foto: John Stillwell, Reuters

Novomanželé odpoledne odjeli v Buckinghamského paláce v kabrioletu Aston Martin.

William vyrazil k oltáři na minutu přesně podle programu krátce po 11. hodině. V limuzíně vedle něj seděl jeho mladší bratr Harry, jenž byl jeho svědkem. Jako poslední před nevěstou na místo dorazili korunní princ Charles s chotí Camillou a královna Alžběta II. s manželem Philipem.

Foto: Dominic Lipinski/Pool , Reuters

Novomanželé vévoda a vévodkyně z Cambridge

Nevěsta vstoupila do kostela v šatech slonovinové barvy ze salonu zesnulého návrháře Alexandra McQueena s vlečkou dlouhou 2,4 metru. Doprovázel ji otec a mladší sestra, která nesla vlečku.

Foto: Kai Pfaffenbach , Reuters

Kate Middletonová přichází k oltáři

Foto: Dylan Martinez , Reuters

Kate Middletonová míří v doprovodu otce do Westminsterského opatství.

Foto: Phil Noble, Reuters

Princ William s bratrem Harrym vstupují do kostela.

Foto: Anthony Devlin/Pool , Reuters

Princové William a Harry procházejí opatstvím

"Je to velký den pro celou velkou Británii. Samozřejmě se především jedná o dvojici lidí, kteří se milují, ale rovněž to umožňuje ukázat v jiném světle instituci královské rodiny i celou zemi," řekl dříve v rozhovoru pro televizi SkyNews britský premiér David Cameron s tím, že Britové jsou "velmi dobří" v organizaci podobných akcí. Cameron dodal, že je svatbou vzrušen stejně jako celá Británie.

Když před Westminsterským opatstvím krátce po 11. hodině vystoupil s chotí Samanthou z auta, vítal ho nadšený křik přihlížejících. Skutečné nadšení ale propuklo až s průjezdem Williamovy limuzíny, jehož jízdu doprovázelo vyzvánění zvonů. Od té chvíle atmosféra v ulicích nabývala stále bouřlivější charakter.

Foto: Kai Pfaffenbach , Reuters

Middletonové mladší sestra Pippa s družičkami

Foto: Phil Noble , Reuters

Královna Alžběta II. s manželem Philipem

Před opatstvím, kde se svatební ceremoniál uskutečnil, se již od noci scházeli lidé. Tisíce lidí byly již v ranních hodinách také před Buckinghamským palácem a v přilehlých ulicích. "Doufám, že nebudete někde mrznout," opakoval ve čtvrtek po setmění princ William lidem, když se nečekaně vydal pozdravit dav před palácem Clarence House. Nedaleko odsud právě končila slavnostní večeře pro pozvané královské rodiny. Nechyběli monarchové ze Španělska či Norska.

Foto: Dominic Lipinski/Pool, Reuters

Klekátka před oltářem pro Williama a Kate

V pátek o půl desáté začali podle programu do Westminsterského opatství, jehož interiér zdobí také stromy, různými vchody vstupovat hosté. Kromě rodinných přátel, osobností z řad podnikatelů, politiků, diplomatů a církevních představitelů to byly i některé celebrity včetně Davida a Victorie Beckhamových nebo Eltona Johna. Před příjezdem královské rodiny na místo dorazili zahraniční hosté, mezi nimi i australská premiérka Julia Gillardová.

Foto: Anthony Devlin/Pool, Reuters

Premiér David Cameron s manželkou Samanthou přijíždějí na královskou svatbu.

Británie prožila takovou pompézní událost po 30 letech: v roce 1981 svět upřel pozornost na sňatek prince Charlese a Diany Spencerové, Williamových rodičů. Tentokrát měly událost označovanou za „svatbu století“ u televizních obrazovek a na internetu sledovat podle odhadů dvě miliardy zvědavců na celé planetě.

Foto: Anthony Devlin/Pool, Reuters

Princ William a Kate Middletonová před oltářem

Foto: Cathal McNaughton, Reuters

Kate Middletonová (vpravo) s matkou Carole a mladší sestrou Pippou

Důležitost události podtrhuje i fakt, že úřady vyhlásily na čtyři dny − pátkem počínaje, pondělím konče − volno. V pondělí bude tzv. Banking Holiday, což znamená, že všechny instituce, obchody, dokonce i firmy, v nichž bývá zvykem pracovat i o Vánocích, budou uzavřeny. „Už mi z toho jde hlava kolem. Ale na druhou stranu, ruku na srdce: kdy člověk zažije královskou svatbu?,“ shrnuje poněkud rozpolcené mínění mnoha obyvatel metropole Joan Gilbertová (47), prodavačka v knihkupectví.

Policejní manévry za půl miliardy

Londýnská policie zažívala horké chvíle: zaktivizovala 70 až 80 speciálních týmů, aby velký den budoucího následníka trůnu, jeho snoubenky a stovek hostů spolehlivě ochránila.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

V ulicích jsou stovky policistů.

„Dámy a pánové, nemusím tady sáhodlouze vykládat, že číslo počtu týmů je to jediné, jež vám smím prozradit,“ řekla ve čtvrtek novinářům Christine Jonesová, šéfka bezpečnostních operací, na dotaz, zda se počítá také s dvojníky nejsledovanějšího páru těchto dnů.

Bezpečnostní opatření kolem královského sňatku spolknou v přepočtu přes půl miliardy korun.

Foto: ti, Právo

Rodokmeny snoubenců

Tajná smlouva myslí i na rozvod
Láska je sice láska, ale pro všechny případy je rozumné ošetřit všechny eventuality do budoucna. Princ William tak podle německého deníku Bild nakonec dal na rady právníků a podepsal s Kate Middletonovou předmanželskou smlouvu. Podpis přísně tajné listiny se odehrál v londýnské advokátní kanceláři Spears. V případě rozvodu by děti, které se dvojici případně narodí, byly svěřeny otci. Kate a její rodiče by získali jen právo je bez omezení navštěvovat.
Kate by se také musela vzdát titulu „Její královská výsost“ a nemohla by žít v žádném z královských paláců. Po rozchodu by nedostala ani penci z princova majetku, jehož výše se nyní odhaduje na 13 miliónů liber (asi 360 mil. korun) a po smrti Alžběty II. se rozšíří o dalších zhruba 9 miliard korun.
Zůstalo by jí tak jen − i když štědré − výživné. Jaký rozdíl proti Williamově matce princezně Dianě, která si z manželství s princem Charlesem odnesla 17 miliónů liber (asi 470 miliónů korun). Smlouva navíc Kate pod hrozbou „sedmimístné pokuty“ zakazuje v případě rozluky prozradit tisku jakýkoliv detail z manželského života či soukromí širší královské rodiny.

Předvedly se historické kočáry

Svatební program byl vypočítaný na minuty a vycházel z předpokladu hraničícího s jistotou, že historické kočáry a luxusní auta budou šlapat jako hodinky.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Královna s manželem odjíždějí z obřadu.

Podle scénáře, který v klíčovém bodě prý navrhla Kate, zamířila nevěsta k obřadu z hotelu Goring v luxusní čtvrti Belgravia poblíž Buckinghamského paláce s otcem v limuzíně Rolls-Royce Phantom VI z roku 1977. Vůz už je opět v plném lesku po loňském prosincovém incidentu, kdy v něm prince Charlese a jeho ženu Camillu napadl dav při studentských protestech proti zvýšení univerzitních poplatků. Poškodil limuzíně lak a okna. Vůz dostala Alžběta II. v roce 1978 k 25. výročí nástupu na trůn.

Foto: Tony Gentile , Reuters

Novomanželé zdraví v ulicích davy.

Po obřadu z chrámu Westminster Abbey do Buckinghamského paláce a svatební recepci pak Kate jela už s manželem v kočáře z roku 1902, který byl původně určen pro korunovaci Eduarda VII. Protože král byl poněkud tělnatý, je tento čtyřmístný landauer hodně prostorný.

Za Kate a Williamem jely čtyři další kočáry. Ve druhém a třetím byli vedle družiček svědci: Harry a Pippa. Čtvrtý vezl královnu a prince Philipa a poslední jeli princ Charles s Camillou a s rodiči Kate.

Kočáry landauery jsou z velké části z 19. století a zakoupila je královna Victoria. Palác jich má k dispozici celou stovku.

Jinak platí: Alžběta II. běžně jezdí v opancéřované moderní limuzíně Bentley.

Anketa

Sledovali jste svatbu prince Williama a Kate Middletonové?
Ano, díval/la jsem se v televizi
31,6 %
Ano, ve zpravodajství na internetu
14,7 %
Ano, na sociálních sítích
0,8 %
Ne
52,9 %
Celkem hlasovalo 33996 čtenářů.

Program svatebního dne

09.30 - Do Westminster Abbey se sjíždějí první z 1900 hostů.

11.10 - William a Harry vyjíždějí z Clarence House.

11.20 - Carole Middletonová, matka Kate, a bratr James vyjíždějí z hotelu Goring.

11.38 - Charles a Camilla vyjíždějí z Clarence House.

11.40 - Královna a vévoda z Edinburghu vyjíždějí z Buckinghamského paláce.

11.51 - Nevěsta, doprovázená otcem Michaelem Middletonem, vyjíždí z hotelu Goring.

12.00 - Svatební obřad začíná.

13.15 - Kočárová kolona míří do Buckinghamského paláce.

13.30 - Svatební kočáry vjíždějí do paláce.

14.25 - Královna a novomanželé vycházejí provázeni rodinami na balkón paláce. Očekávalo se, že se William a Kate políbí.

14.30 - Přelet historických i současných letounů nad třídou Mall.

Zdroj: The Daily Telegraph

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám