Hlavní obsah

Rusko prodá USA vrtulníky pro Afghánistán za 367 miliónů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko a Spojené státy se dohodly na podmínkách dodání 21 helikoptér Mi-17 pro Afghánistán. USA za stroje zaplatí 367,5 miliónů dolarů (více než 6,3 miliardy korun). Obě strany dohodu podepíší v brzké době, napsal ve středu ruský list Kommersant s odkazem na armádní představitele.

Foto: Profimedia.cz

Vrtulníky Mi-17

Článek

Jednání o dodávce milů, které byly původně v podstatě pro Afghánistán v 80. letech vyráběny, trvala přes rok. Zprvu ji namísto USA vedlo NATO, které spatřuje v nedostatku helikoptér jednu z hlavních překážek v boji proti Tálibánu. NATO ale nemělo na nákup peníze a Moskva odmítla bezplatné poskytnutí.

„Američané mne informovali, že dohoda bude podepsána velmi brzy. Očekáváme, že 21 helikoptér Mi-17 obdržíme do konce roku,“ citoval Kommersant velitele afghánského letectva, generála Abdula Wardaka. Potvrdil, že cena jednoho vrtulníku byla dohodnuta na 17,5 miliónu dolarů.

Jelikož civilní verze helikoptéry jsou téměř o polovinu levnější, značí to, že v ceně jsou i další výdaje na opravy, náhradní díly a výcvik pilotů, ačkoliv zvláštní vyslanec Německa pro Afghánistán a Pákistán Michael Steiner ruskému listu řekl, že o stroje se bude starat NATO.

Mi-17 je exportní verzí Mi-8 Hip. Stroj, který vyrábějí dvě továrny v Kazani a Ulan-Ude, pojme až 37 lidí. Přes osmnáct metrů dlouhý Mi-17 může letět rychlostí až 250 kilometrů v hodině a jeho maximální dolet je přes 900 kilometrů. Verze Mi-171Š používá i česká vrtulníková jednotka v Afghánistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám