Hlavní obsah

Skrytá kamera odhalila brutální týrání stařičkého slona v cirkusu

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ve Velké Británii řeší smutný případ týrání zvířete. V cirkusu Bobby Roberts Super Circus jeden ze zaměstnanců dlouhé týdny a nejspíše i měsíce týral 58letou slonici Anne. Poslední cirkusová slonice ve Velké Británii a podle Daily Mailu i nejstarší slonice v Evropě je ve velmi špatném zdravotním stavu, který se brutálním ubližováním navíc rychle horšil.

Článek

Žije na temném a chladném místě nepřirozeném pro zvířata jejího druhu. A pečovatel jí na nepříjemném místě v přežití příliš nepomáhal. Ochránci zvířat měli důvodné podezření z toho, že zaměstnanci cirkusu starou slonici týrají. Právě proto se rozhodli do místa, kde přebývala, umístit skrytou kameru. Ta zaznamenala, že za pouhé tři týdny na ni její "pečovatel" zaútočil 48krát. Některé z útoků se přitom dají označit jako velmi brutální.

Ošetřovatel Nicolae Nitu známý v cirkusu jako Jimmy v jednom případě bodl slonici do obličeje vidlemi, mlátil ji do hlavy železnými a dřevěnými tyčemi a navíc ji silně bil do nohou. Právě ve svých končetinách pociťuje stará slonice svou artritidu nejvíce, a tak pro ni byly tyto útoky velmi bolestivé. Mnohokrát se snažila před útoky utéct, ale to se jí nemohlo povést. K zemi totiž byla připoutána železnými okovy.

Ošetřovatel uprchl

Majitel cirkusu Bobby Roberts i tak tvrdí, že slonice v jeho cirkusu netrpí. Popisuje ji jako "jednu z rodiny". A útoky? Těmi viní darebného pracovníka a označuje je jako osobní pochybení svého zaměstnance. Ten prý z jeho cirkusu uprchl hned následující noc po odvysílání smutných záběrů.

Slonice ztratila své dvě kamarádky Beverly a Janie v roce 2001 za okolností, které nebyly Robertsem až doposud uspokojivě vysvětleny. Ba co víc, jeden z bývalých ošetřovatelů Robert Sheret viděl několikrát majitele cirkusu, jak bije Anne bičem či holemi s hřebíky. Podle expertů je něco takového odporné, avšak relativně běžné. Sloni mají prý obrovskou vůli po svobodě, kterou lze zlomit často jen dlouhodobým fyzickým terorem, píše Daily Mail.

Dostává málo vody

Strava slonice, která byla chycena lovci roku 1954 na Srí Lance, je navíc také zcela neadekvátní. Živí se zejména kousky chleba a senem. Jen výjimečně jí jsou dopřány jablka a mrkev. Množství vody, které dostává, je také nepřijatelné. Běžně může pít z barelu pouze 10 až 20 minut denně.

Ochránci zvířat nyní věří, že záběry, které pořídily, budou stačit k tomu, aby byla slonice cirkusu odebrána a bylo jí umožněno dožít v útočišti pro staré či nemocné slony v důstojných podmínkách. Proto již podali žalobu, která se opírá o mezinárodní úmluvu vydanou roku 2006, která by měla podobné případy ošetřovat. To však majitel cirkusu odmítá, a proces tak může trvat i dlouhé měsíce. A kolik času slonici zbývá, to nikdo s jistotou neví.

Reklama

Výběr článků

Načítám