Hlavní obsah

Dav v Aténách surově zbil bývalého ministra

Atény

Bývalý řecký ministr dopravy Kostis Hatzidakis se stal ve středu terčem brutálního útoku davu demonstrantů v řeckých Aténách. Byl napaden kameny a pěstmi, po obličeji mu stékala krev a byl viditelně v šoku.

Článek

Exministra a nynějšího poslance opoziční konzervativní Nové demokracie bránila svými těly dvoučlenná ochranka, násilí ale zabránit nedokázala. Útok asi dvousethlavého davu souvisel s protesty Řeků proti vládním škrtům.

Poslanec byl napaden, když vycházel z parlamentu. Ve stejný okamžik okolo procházela demonstrace lidí nespokojených s ekonomickou situací, kteří v ulicích města již několik měsíců bojují s policií.

Protestující se na politika vrhli s výkřiky „Zloději“ a „Styď se“. Napadli jej také pěstmi a lahvemi. Hatzidakisovi se podařilo z davu vyprostit a dostat se do nemocnice, ze které byl poté propouštěn bez vážného zranění.

Řecko ve středu zasáhla další generální stávka, kterou vyhlásily odbory na protest proti úsporným opatření vlády. Doprovázely ji protestní demonstrace v Aténách. V Řecku nepřistávají ani nestartují žádná letadla, v nemocnicích funguje jen pohotovostní služba, zcela ochromena je také veřejná doprava. Řekové stávkují v rámci celoevropského odporu zaměstnanců proti úsporným opatřením v evropských zemích.

Radikálové rozbíjeli automobily a zapalovali je a házeli zápalné bomby. Policie proti nim použila slzný plyn a bleskové granáty. Předchozí protesty proti vládním úsporným opatřením byly rovněž poznamenány násilím. V květnu tři lidé zahynuli v bance, kterou demonstranti zapálili.

Podle policie se demonstrace zúčastnilo na 20 000 lidí, podle novinářů mnohem více, uvedla ČTK. Účastníci protestu vykřikovali slogany proti Mezinárodnímu měnovému fondu a Evropské unii, které úsporná opatření požadují. Hlavní průvod měl v čele transparent s nápisem: "To stačí, už více nesneseme".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám