Hlavní obsah

Příští válka NATO bude "bratrovražedná", o peníze

Novinky, pst
Lisabon

Nová válka NATO bude podle expertů probíhat uvnitř aliance kvůli nedostatku finančních prostředků. První obětí se mají stát čtyři z 11 velitelství vojenského paktu. Představitelé aliance záměr snížit počet velitelství na svém sobotním summitu v Lisabonu sice schválili, ale konkrétní rozhodování o která velitelství nechali otevřené.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen potvrdil, že i aliance musí reagovat na dozvuky hospodářské krize a uskromnit se. Počet velitelství má proto klesnout z 11 na 7, což ovšem pro země, kde velitelství jsou, není nijak příjemná zpráva, protože kromě zrušení těchto center přijde o práci 5000 lidí.

Závěrečná deklarace proto kolem škrtu přešlapuje podle agentury DPA s formulacemi „jestliže to bude možné a tam, kde to bude možné“. Rozhodnutí má padnout nejpozději do konce června 2011.

Základny NATO byly přitom kromě ekonomického přínosu některým jinak poměrně chudým regionům vnímány i jako věc prestiže.

Aliance má v současnosti tři spojená vševojsková velitelství, dvě námořní velitelství, dvě pro vzdušné síly a dvě pro cvičení. Podle Rasmussena by měl být počet snížen u každého druhu o jedno.

To ovšem proti sobě staví Německo a Turecko, kde jsou velitelství letectva. Rozhodovat se bude i mezi Itálií a Británií, kde májí velitelství alianční námořní síly. Základny pro cvičení jsou pak v Polsku a Norsku. A velitelství spojených sil jsou v Itálii, Nizozemsku a Portugalsku.

Nepůjde však jen o velitelství, další snižování postihne i agentury NATO, které administrovaly různé alianční projekty v oblasti vybavení a technického zázemí. Nyní jich je 14, ale do budoucna se počítá jen se třemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám