Hlavní obsah

Nečas nepřímo podpořil Francii v otázce vyhošťování Romů

Právo, Michal Mocek (Brusel)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Český premiér Petr Nečas nepřímo podpořil Francii vyhošťující do domovských zemí EU Romy. Ministerský předseda ve čtvrtek na úvod summitu Unie v Bruselu řekl, že Paříž má právo prosazovat vlastní zákony. Zároveň vyzval Unii, aby se nenechala zatáhnout do sporu, který je podle něj v mnoha ohledech spíše sporem volebním.

Článek

„Co se týče francouzské záležitosti, musím zopakovat svůj postoj, že jsem přesvědčen, že země EU, v níž pobývá občan z cizí členské země, má právo vyžadovat, aby tam pracoval, studoval nebo prokázal, že má prostředky na obživu a že tato země má právo požadovat dodržování vlastních zákonů,“ uvedl premiér Nečas.

Na dotaz, jak hodnotí nynější konflikt mezi Evropskou komisí a Francií v otázce Romů, řekl: „Nechci hodnotit konkrétní formu a způsob, ale jsem přesvědčen, že EU a ostatní země by se neměly nechat zatahovat do v podstatě střetu, který je v mnoha ohledech spíše možná francouzským vnitropolitickým předvolebním střetem než čímkoli jiným.“ Romský problém je podle něj „sociální problém a problém vzdělání“.

Premiér vyjádřil shovívavější postoj k Paříži už před časem, když francouzský postup odsoudil jako rasistický ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. [celá zpráva]

Nečas Schwarzenbergova slova odmítl. [celá zpráva]

Stejně jako šéf diplomacie však kritizoval skutečnost, že Paříž na konferenci o Romech nepozvala delegáty z Bulharska, Rumunska ani České republiky. [celá zpráva]

Komise chce dohlížet na francouzské praktiky

Belgický premiér Yves Leterme, jehož země vede Unii, řekl, že Komise musí dohlížet na to, zda Francie při vyhošťování Romů neporušuje pravidla Evropské unie. „Komise musí dostát své odpovědnosti,“ dodal. Také on potvrdil, že občané využívající svobody volného pohybu v EU musí dodržovat pravidla platná v jednotlivých zemích.

Spor mezi francouzskou vládou a Evropskou komisí vypukl poté, co se na veřejnost dostal vládní oběžník, který přikazoval francouzským úřadům, aby se při likvidaci nelegálních táborů zaměřily na Romy.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Romové před odletem z pařížského letiště.

Evropská komisařka Vivian Redingová poté řekla, že takovýto postup Francie je v rozporu s evropským právem a že proti Paříži zahájí právní řízení. Francouzi ji obvinili, že přirovnala jejich postup k situaci v éře nacismu a prezident Nicolas Sarkozy Redingovou vyzval, aby Romy přijala ve své domovské zemi, Lucembursku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám