Hlavní obsah

Francouzi schvalují deportace Romů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

S deportacemi Romů z Francie, které vyvolaly v řadě zemí pobouření a proti nimž tvrdě protestuje i katolická církev, souhlasí dvě třetiny Francouzů. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu ústavu Opinionway, zveřejněného deníkem Le Figaro.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Romové před odletem z pařížského letiště.

Článek

Repatriaci Romů, kteří nemají náležité dokumenty, schvaluje 65 procent Francouzů. Odstranění romských táborů poblíž velkých měst schvaluje dokonce 69 procent z 1084 Francouzů dotázaných po internetu.

Od začátku letošního roku Francie repatriovala 8313 Romů, uvedly francouzské úřady. Další vlna vyhošťování začala 19. srpna. V ní má být odsunuto 700 Romů. [celá zpráva] Tábory jsou likvidovány od začátku srpna.

Repatriace jsou součástí bezpečnostní politiky, kterou koncem července vyhlásil prezident Nicolas Sarkozy a která je zaměřena především na imigranty a Romy.

Trestná činnost osob rumunské národnosti v oblasti Paříže se loni oproti roku 2008 zvýšila o 138 procent.

Zděšení nad repatriacemi Romů vyjádřili v pátek evropští socialisté, odsoudil je už dříve Vatikán a také Rada Evropy. Jeden kněz si dokonce kvůli repatriacím přál, aby Bůh seslal na Sarkozyho infarkt. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám