Hlavní obsah

Dobrodruh se probudil s hlavou v tlamě polárního medvěda

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se štěstím skončila expedice dvojice Norů pokoušejících se jako vůbec první obeplout celé arktické souostroví Svalbard (Špicberky) poté, co se minulý týden jeden z nich probudil s hlavou v medvědí tlamě. Vyvázl s propíchnutou plící a poraněními hlavy, přičemž medvědovy zuby jen těsně minuly hlavní krční tepnu.

Foto: Profimedia.cz

Cestovatel ze spárů medvěda vyvázl s propíchnutou plící a poraněními hlavy. Ilustrační foto

Článek

Medvěd se k spícímu Sebastianovi Plurovi Nilssenovi dostal navzdory výstražnému drátu, který tento 23letý dobrodruh se svým o rok mladším kolegou natáhl okolo stanu. Šelma ho v tlamě vynesla ven a začala s ním smýkat ze strany na stranu, aby ho ochromila, jak to se svými oběťmi dělá. Medvědovy zuby jen těsně minuly hlavní krční tepnu.

„Byl tak silný, bránit se nebylo možné. Sáhl jsem po pušce a snažil jsem se vystřelit, ale medvěd ji zlomil v půli. Musela to být jen asi minuta, co jsem byl v jeho tlamě, ale připadalo mi to jako celá věčnost,“ citovala Nilssena televize SkyNews. Mladý muž dodal, že to byl velký medvěd: „V jednu chvíli se postavil na zadní, zatímco jsem byl mezi jeho čelistmi. Byl jsem dva a půl metru nad zemí“.

Mezitím se mu pokoušel pomoci jeho kolega Ludvig Fjeld. Chvíli hledal druhou pušku, pak se bál, že Nilssena zasáhne: „Byl jsem asi dvacet, pětadvacet metrů od medvěda a ten měl Sebastiana v tlamě“.

Po prvním výstřelu medvěd kamaráda pustil, teprve po páté střele si ale Fjeld byl jist, že šelmu zabil. Těžce krvácejícího Nilssena z místa vyzvedl vrtulník. Měl štěstí, vyvázl s propíchnutou plící, jizvami na hrudníku a na hlavě, ale jinak v pořádku. Na medvěda prý zlost nemá. „Zřejmě měl příliš velký hlad,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám