Hlavní obsah

Fico: Jánošík byl prvním sociálním demokratem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Dnes už bývalý slovenský premiér Robert Fico musel tento týden po odchodu do opozice vyklidit svou kancelář. Spolu s ním se stěhovala i 500 kilogramů těžká socha zbojníka Juraje Jánošíka. Šest silných chlapů přestěhovalo sochu z úřadu vlády do vestibulu sídla strany Smer-sociální demokracie v Bratislavě.

Foto: Jan Koller, ČTK

Robert Fico

Článek

„Je to osobní dar,“ uvedl Fico. Bývalý premiér se nikdy netajil tím, že Jánošíka považuje za svůj vzor. „V centrále naší strany teď stojí socha Juraje Jánošíka, o němž je známo, že byl prvním sociálním demokratem. Vždyť bohatým bral a chudým dával,“ řekl.

Fico už v minulosti tvrdil, že Jánošík, který žil na přelomu 17. a 18. století, je velkým vzorem jeho vlády. Jánošíka přirovnal k Robinu Hoodovi.

Historici upozornili tehdejšího předsedu vlády, že Jánošík byl zbojník a zloděj. „Je to nadnesené, že bohatým bral a chudým dával. Neodpovídá to historické skutečnosti. Je to jen mýtus, který si vytvořili lidé,“ upozornila etnoložka Eva Krekovičová.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovensko má novou vládu

Prezident Ivan Gašparovič v pátek jmenoval necelý měsíc po volbách novou slovenskou vládu premiérky Ivety Radičové. V čele vlády je poprvé v historii Slovenska...

Výběr článků

Načítám