Hlavní obsah

V Číně vyvíjejí nové drogy pro britské kluby, nabídli hned metrák k dodání

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Čínské továrny vyvíjejí nové drogy, které v evropských zemích zatím nejsou na seznamu zakázaných návykových látek. Uvedla to televize SkyNews s tím, že drogy se budou vyrábět ve stejné továrně, která pro britské uživatele produkovala mefedron, zařazený mezi drogy v dubnu tohoto roku.

Foto: Profimedia.cz

Mefedron se šňupá jako kokain

Článek

Reportéři televize Sky News navštívili kanceláře šanghajské společnosti Chemchallenger Biotech. Ta jim dokonce vzorky nové látky, která má mít podobné účinky jako mefedron, poskytla zdarma.

„Naši britští odběratelé si ji skutečně oblíbili,“ řekl ředitel společnosti Jacky Wu. A rovnou nabídl dodání až sta kilogramů látek s tím, že ji může do Británie dopravit kurýr.

Wu zdůraznil, že jeho firma pracuje v mezích zákona. Aby se ale vyhnul zdržení ze strany celníků, uvedl, že může látku označit jako jinou, běžnější chemikálii.

Látek firma, která pracuje na průmyslové bázi, vyvíjí více. Jednou je chemická náhražka THC obsaženého v konopí.

Zákazu látek či jejich zařazení mezi drogy, jak se tomu stalo v případě mefedronu, se Wu nebojí. „Jsou tu tisíce těchto látek a pořád se objevují nové.“

O účincích látek se však příliš nevyjadřoval. My je jen vyrábíme, uvedl a dodal, že účinky se stále ještě testují.

Nebezpečné látky

A ne vždy jsou účinky takové, jak by si přáli uživatelé. Představitel jedné z laboratoří, která zásobuje menší londýnské dealery, otevřeně přiznal u jedné z nových legálních drog, že je nebezpečná: „Byl jsem první, kdo ji prodával na trhu. Ale teď ji mnoho lidí nemá rádo. Je příliš silná. Dostane vás do nemocnice. Vážně onemocníte.“

Jedna z těchto látek - MPTP - vyvolala u desítek uživatelů stejné příznaky jako Parkinsonova choroba a už se je nedařilo odstranit.

Možné vedlejší efekty a nebezpečí se netestují, čeká se na reakci uživatelů.

Případ mefedronu

Mefedron byl ve Spojeném království zakázán v dubnu. Byla s ním spojována smrt dvou teenagerů, stopy látky v krvi Louise Wainwrighta ani Nicholase Smithe však nalezeny nebyly. Přesto Poradní výbor pro zneužívání drog (ACMD) doporučil už v březnu zákaz této látky, i když byl kritizován, že jde o politický populistický krok, jemuž chybí vědecké podložení, a že šlo o reakci na úmrtí a šíření mefedronu. V USA a v Německu však je možné látku zakázat už při pouhém podezření, že je nebezpečná a návyková, aniž by se to dlouze zkoumalo.

Mefedron, zvaný také "mňau mňau", byl přirovnáván svými účinky k extázi. Jeden z českých uživatelů, který si šňupl větší dávku, si však stěžoval na velmi nepříjemné pocity v nose po dobu týdne. Okamžitě po vdechnutí látky vyvolala u něj a dalších uživatelů, kteří ji užili, prudký nárůst aktivity, jež se stala až horečnou. Pohyby byly mnohem rychlejší, hovor velmi hlasitý. Uživatele okamžitě přecházel pocit únavy.

Látku bylo možné do dubna objednat přes internet právě z Británie.

Mnozí experti na problematiku drog varují, že nové legální sloučeniny jsou velmi nebezpečné, protože nejsou vyzkoušené. Domnívají se, že by bylo lepší uvolnit politiku u drog, jejichž účinky jsou už známé. Při boji proti novým látkám doporučují se zaměřit na osvětu a vysvětlení rizik jejich užívání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám