Hlavní obsah

Švédská královna v TV hájila otcovo členství v NSDAP

Stockholm

Sotvakdy předtím musela švédská královna Silvia spolknout ve Švédsku tak masivní kritiku, jaká se na ni snesla poté, co v televizním vystoupení obhajovala vstup svého otce Walthera Sommerlatha do řad nacistické strany v roce 1934. Stockholmská média jí nyní podle agentury DPA vytýkají "děsivou ignoranci a naivitu", "podivný postoj k nacionálnímu socialismu" a "bagatelizaci".

Foto: Profimedia.cz

Švédská královna Silvia

Článek

Terčem kritiky se švédská královna stala měsíc před chystanou svatbou své starší dcery, korunní princezny a dědičky trůnu Victorie, a měsíc poté, co královský dvůr oznámil zrušené zasnoubení mladší dcery Madeleine.

Za "zahanbující pro Švédsko" označila tento týden v rozhlase SR publicistka Olina Stigová fakt, že šestašedesátiletá Silvia - dcera německého průmyslníka a Brazilky, původem z Heidelbergu - v oficiálním interview jako manželka panovníka bez výhrad obhajovala to, že její otec byl aktivním přívržencem zločinné nacistické nadvlády.

Fakt, že průmyslník Sommerlath ve svém brazilském bydlišti v Sao Paulu v roce 1934 vstoupil do zahraniční organizace NSDAP, odhalil v roce 2002 jistý švédský historik. Dcera k tomu celých osm let odmítala jakýkoliv komentář a vyjádřila se teprve nyní v rozhovoru odvysílaném stockholmskou televizní stanicí TV4.

Byla to přece mašinérie. A když někdo šel proti proudu, stál proti celé mašinérii
královna Silvia

Ohledně motivace svého otce královna podle DPA řekla: "Je třeba psychologicky pochopit, jaké to bylo, když se Německo náhle znovu pozdvihlo z popela. A tu radost, že tu zase byla vlast. Proto můj otec podporoval Německo a stal se členem strany."

Kromě toho královna Silvia argumentovala: "Byla to přece mašinérie. A když někdo šel proti proudu, stál proti celé mašinérii." Na obranu svého otce, který zemřel v roce 1990, královna také prohlásila, že "přece nebyl politicky aktivní, kromě toho nebyl voják".

Sommerlath se na přelomu let 1935/36 vrátil do Německa a provozoval v Berlíně továrnu, která mimo jiné dodávala německému wehrmachtu plynové masky.

Historik Henrik Arnstad její výroky komentoval v listu Dagens Nyheter: "Jsou vysoce pozoruhodné. Královna Silvia místo toho, aby vyjádřila lítost nad členstvím svého otce v (nacistické) straně, snaží se je obhajovat a bagatelizovat."

V královnině rodném Německu by bylo takové posuzování nacionálního socialismu absolutně nemožné, napsal Arnstad. "Demokraticky zvolená hlava státu by pak musela pravděpodobně odstoupit."

Podle listu Sydsvenskan vydávaného v Malmö vychází z těch mála známých skutečností Walter Sommerlath jako člověk "ideologicky přesvědčený, který se dal k NSDAP možná i z oportunistických důvodů".

To se ale podle tohoto deníku dá královně Silvii přikládat za vinu jako "dědičný hřích" stejně málo, jako králi Carlu XVI. Gustafovi známé sympatie, které choval vůči nacistům jeho otec, korunní princ Gustaf Adolf. Od panovnického páru se prý ale musí očekávat účast na "otevřené, kritické debatě".

Reklama

Výběr článků

Načítám