Hlavní obsah

NATO se dočká nové strategie, bude v ní i protiraketový deštník

Severoatlantická aliance (NATO) by měla čelit hrozbě představované íránským jaderným programem a dál rozšířit vztahy v Ruskem. K tomuto závěru dospěl tým expertů, kteří představili svá doporučení pro novou strategii, kterou by aliance chtěla schválit na summitu koncem roku.

Foto: Petr Horník, Právo

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen

Článek

"Protiraketová obrana je nejefektivnější, pokud je společným podnikem, proto spolupráce napříč aliancí a mezi NATO a jejími partnery (zejména Ruskem) je vysoce žádoucí," píše se v návrzích "rady moudrých", podle níž musí blok zajistit bezpečnost všech svých členů.

Tým pod vedením bývalé americké ministryně zahraničí Madeleine Albrightové také alianci radí, aby se i nadále držela takzvané politiky otevřených dveří, tedy aby dál pracovala na přijetí nových členů. V této chvíli se hovoří hlavně o Ukrajině, Gruzii a zemích ze západního Balkánu.

"Potřebujeme opravdovou ochranu proti reálným hrozbám, proto potřebujeme efektivní protiraketový obranný systém, který bude pokrývat všechny obyvatele ve všech členských státech aliance," řekl generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen na pondělní tiskové konferenci.

"Dokud existují jaderné zbraně, tak by NATO dál mělo udržovat zabezpečené a spolehlivé jaderné síly," uvádí se v materiálu. Ten by měl sloužit jako podklad k další diskuze, která by v NATO měla vyvrcholit na listopadovém summitu v Lisabonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám