Hlavní obsah

Evropská unie znovu vyzve Kanadu k zrušení víz pro Česko

• Aktualizováno

Evropská unie se chystá znovu vyzvat Kanadu k zrušení víz pro občany ČR, Rumunska a Bulharska. Šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová prohlásila, že to bude jeden z bodů jednání během summitu EU-Kanada, který se uskuteční 5. května. Kanada obnovila vízovou povinnost pro české občany loni v červenci s ohledem na vzrůstající počet lidí žádajících o azyl.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Šéfka diplomatického úřadu EU Catherine Ashtonová

Článek

V Kanadě loni požádalo o azyl 2202 Romů z České republiky. Tamní úřady vyhověly žádosti zhruba v desetině případů. Příliv azylantů z Česka do Kanady prakticky ustal po zavedení vízové povinnosti. Stejně tak prudce klesl počet žadatelů o azyl z Mexika, pro něž Kanada zavedla víza ve stejný den jako pro Česko.

Podle Ashtonové se bude otázka projednávat v rámci tématu "vzájemného volného pohybu". "Náš cíl je jasný: chceme svobodu cestování bez víza do Kanady pro všechny občany EU, jak jen to bude možné," prohlásila Ashtonová před poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Během projednávání vztahů EU a Kanady v úterý někteří europoslanci z dotčených zemí vyjádřili znepokojení nad tím, že Brusel na ochranu jejich zájmů učinil málo.

2. kategorie evropských občanů

"Je zapotřebí vyvinout nátlak na Kanadu. Evropská komise musí znovu zdůraznit, že není spokojená s nynějším stavem věcí," citovala agentura AFP českého europoslance Jana Březinu KDU-ČSL). Jeho rumunský kolega Marian-Jean Marinescu prohlásil, že současná situace vytváří dvě kategorie evropských občanů.

Ashtonová na tyto výtky reagovala prohlášením, že "frustrace" poslanců zemí, jichž se kanadské opatření dotýká, je "zcela pochopitelná". "Nejde o bilaterální vztahy (Kanady a daných evropských zemí), jde o problém Evropské unie a Kanady, a my se musíme jím zabývat jako takovým," podotkla vysoká představitelka EU pro zahraniční a bezpečností politiku.

Loni v říjnu Evropská komise hovořila o "nepřijatelné diskriminaci" a pohrozila zavedením víz pro Kanaďany. Kanadský ministr zahraničí Lawrence Cannon pak vyjádřil nad pohrůžkami Bruselu politování.

Pak ale Brusel zase zmírnil tón. Ačkoli český ministr vnitra Martin Pecina vyjádřil počátkem března názor, že Evropská komise by měla postupovat proti Kanadě tvrději, koncem stejného měsíce eurokomisařka pro vnitro Cecilia Malmströmová dala najevo, že komise zatím nic nepodnikne.

Konkrétně měla členským zemím Evropské unie navrhnout jako jedno z možných protiopatření, aby zavedly víza pro kanadské diplomaty. Ústup zdůvodnila tím, že Kanaďané už prý nastínili, že jsou připraveni měnit svou azylovou legislativu. Přitom ale připustila, že by mohlo jít o proceduru trvající i několik let.

Češi kanadské opatření dlouhodobě kritizují už proto, že na vině je do značné míry špatně fungující kanadský azylový systém, což Ottawa sama připouští.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám