Hlavní obsah

V Moskvě jezdilo po útoku poloprázdné metro, taxikáři zvedli 20krát ceny

Novinky, rei
Moskva

Stovky Moskvanů potřebovaly bezprostředně po pondělních bombových útocích v metru pomoc psychologa. Mnozí lidé se bojí vrátit do metra, i v úterní ranní špičce byly soupravy poloprázdné. Ve městě se také zvedla vlna rozhořčení proti taxikářům, kteří po explozích znásobili ceny za přepravu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Evakuace moskevského metra krátce po výbuchuVideo: Reuters

 
Článek

Někteří taxikáři v pondělí, kdy byl provoz metra omezen a lidé z něj prchali, nabízeli své služby až dvacetkrát dráž. Jiní motoristé oproti tomu nabízeli lidem odvoz zdarma.

Centrální ústav soudní psychiatrie prof. Serbského v Moskvě zřídil telefonní linku pomoc okamžitě po útocích. V první hodině volalo 200 lidí a během 24 hodin po útocích 600. „Nejprve lidé volali kvůli informacím o svých příbuzných, teď se na nás obracejí kvůli svým obavám,“ řekla zástupkyně ústavu Anna Portnovová. Lidé se podle jejích slov bojí metro znovu použít.

Úřady znovu otevřely obě stanice, které výbuchy zasáhly, v pondělí okolo 17. hodiny. Jindy plné vlaky ve večerní i ranní špičce následujícího dne však zůstaly poloprázdné i navzdory ujišťování, že další útok není pravděpodobný.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Den po teroristických útocích se cestující vrátili do moskevského metraVideo: Reuters

Moskevské metro je druhé nejvytíženější na světě, denně ho používají milióny lidí a odhaduje se, že v době útoků byl počet cestujících na jeho dvanácti trasách a 300 kilometrech okolo 500 000.

Obě ženy nastoupily do druhého vagónu

Oba útoky se udály na nejstarší trase Sokolničeskaja, která protíná město z jihozápadu na severovýchod. Oba vlaky směřovaly na sever a v obou případech byly nálože odpáleny v druhém vagónu soupravy. Nejprve otřásla exploze vlakem ve stanici Lubjanka pod sídlem kontrarozvědky FSB, nástupkyni někdejší KGB, druhá následovala o 40 minut později ve stanici Park kultury nedaleko Kremlu.

Lidé od pondělního ráno ve stanicích Lubjanka, kde zemřelo 23 cestujících, a Park kultury, kde si exploze vyžádala životy 12 dalších, zapalují svíce a přinášejí sem květiny.

Útoky si vyžádaly 39 mrtvých, pět lidí je v kritickém stavu. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, úřady však podezírají čečenské povstalce a organizaci černé vdovy. Nálože měly na sobě umístěny ženy, vyšetřovatelé však zatím nepotvrdili, zda je i samy odpálily. Pochybnosti přiživuje skutečnost, že se detonace udály ve stanicích a nikoliv mezi nimi.

Zmatek, který nastal bezprostředně po útocích, dal hned vzniknout také různým konspiračním teoriím. Podle jedné za útoky stojí premiér Vladimir Putin, který tak zahajuje své tažení za znovuzískáním prezidentského úřadu. Koneckonců i v roce 1999 mu k moci dopomohla tvrdá odpověď na sérií výbuchů v Moskvě. Jiné fámy hovoří o tom, že útoky zinscenovali odpůrci Putina.

Foto: Alexander Natruskin , Reuters

Vlajky zůstaly na půl žerdi.

Zatímco na vládních budovách visí vlajky na půl žerdi a televizní stanice zrušily v hlavních časech zábavné programy a reklamy, v ulicích Moskvy, ale i dalších měst, byla posílena bezpečnost. V metru chodili policisté se samopaly a psy. Úřady chtějí zamezit tomu, aby útočníci udeřili znovu v období velikonočních svátků.

Foto: Vladimir Davydov , Reuters

Květiny a truchlící ve stanici Lubjanka

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám