Hlavní obsah

Janukovyč je prezidentem Ukrajiny, Tymošenková stáhla žalobu

Novinky, ČTK, aš, Interfax
Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinská premiérka Julije Tymošenková v sobotu oznámila, že stahuje svoji žalobu proti výsledkům prezidentských voleb, kterou podala u nejvyššího správního soudu. Soud její rozhodnutí akceptoval. Vítězem voleb se tedy stává Viktor Janukovyč.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Julija Tymošenková

Článek

Neúspěšná uchazečka o prezidentský úřad podle agentury Interfax při sobotním zasedání soudu v Kyjevě prohlásila, že její důkazy jsou posuzovány jen formálně.  "Nevidíme smysl, proč pokračovat v projednávání žaloby, a s ohledem na formální projednávání důkazů, které jsme soudu předložili, naši žalobu odvoláváme," řekla Tymošenková v soudní síni.

Představitel soudu upozornil, že zákon stažení žaloby po zahájení procesu nepředpokládá; premiérka nicméně prohlásila, že na svém návrhu trvá. Senát se poté odebral k poradě a po obědě její návrh přijal.

Člen ústřední volební komise Michail Ochendovskij uvedl, že nyní platí stávající výsledky voleb a právoplatným prezidentem je Viktor Fedotovič Janukovyč, který těsně porazil Tymošenkovou. Janukovyč získal 48,95 procenta hlasů, Tymošenková dostala 45,47 procenta.

Tymošenková kritizuje soud

Premiérka tvrdila, že předložila přesvědčivé důkazy o tom, že při prezidentských volbách byl porušen volební zákon. Soudci ale podle jejích slov odmítli využít písemné důkazy a nechtěli ani předvolat navržené svědky.

Představitel týmu Tymošenkové, poslanec Serhyj Myščenko, zdůraznil, že stažení žaloby nelze chápat jako projev slabosti. "Julija Tymošenková se nevzdala. Je to jenom začátek. Dala prostě najevo, že se nehodlá účastnit této frašky," řekl poslanec o zasedání nejvyššího správního soudu.

Myščenko upozornil, že poslanecká frakce Bloku Julije Tymošenkové, která je v zákonodárném sboru druhá největší po Straně regionů Viktora Janukovyče, se nehodlá zúčastnit inaugurace nového prezidenta plánované na 25. února.

Cílem první Janukovyčovy cesty bude Moskva.

Reklama

Související články

Volby na Ukrajině vyhrál Janukovyč

Proruský kandidát na ukrajinského prezidenta Viktor Janukovyč je vítězem voleb. Oznámila to v pondělí ústřední volební komise na své internetové stránce. Po...

Tymošenková volby napadne u soudu

Neúspěšná kandidátka z ukrajinských prezidentských voleb Julija Tymošenková neuzná vítězství Viktora Janukovyče a volby napadne jako neregulérní. Uvedla to...

Výběr článků

Načítám