Hlavní obsah

Sníh a náledí působí chaos v evropské dopravě

Berlín

Vydatné sněžení a náledí dnes zkomplikovalo znovu dopravu především v sousedním Německu. V zemi napadlo až 40 centimetrů sněhu a místy se vytvářely až metrové závěje. Počasí si tam vyžádalo nejméně tři mrtvé.

Foto: Focke Strangmann, ČTK

Problémy na sněhu měli také řidiči v sousedním Německu.

Článek

Sníh narušil dopravu i na belgických silnicích a ve střední části Maďarska byla vydána výstraha před neobvykle silnou nadílkou sněhu a v Tyrolsku panuje lavinové nebezpečí.

V Severním Porýní-Vestfálsku policie jen do dnešního rána napočítala 300 nehod způsobených nepřízní počasí; jedna z nich si vyžádala smrt řidiče. Nejméně další dva lidé přišli při dopravních nehodách o život v Bavorsku. Na mnichovském letišti se provoz vrátil do běžných kolejí poté, co se zde v pátek kvůli počasí zpozdilo asi 160 letů.

Desítky automobilů v závějích

V Meklenbursku-Předním Pomořansku na severovýchodě Německa zůstalo často několik hodin v sněhových závějích uvězněno nejméně 70 automobilů, často bez naděje na pomoc, protože se sem odklízecí a odtahovací vozidla nemohla dostat.

Závěje dosahovaly až třímetrové výšky, v regionu napadlo až 40 centimetrů nového sněhu. Na četných trasách se zastavila železniční doprava a postiženo bylo i dálkové spojení: nejezdily vlaky mezi Schwerinem, Rostockem a Stralsundem. Až dnes večer se situace díky zklidnila a silnice i dálnice jsou opět sjízdné.

 Lidé zůstávali doma

V Rostocku dnes nefungovala místní doprava. Policie vyzvala občany, aby raději zůstali doma. Problémy s počasím pocítili i sportovci: v Rostocku byl zrušen fotbalový zápas FC Hansa Rostock proti FC Union Berlin.

Podobná situace dnes byla také ve východoněmecké spolkové zemi Braniborsko, kde zůstalo kvůli závějím neprůjezdných mnoho vedlejších silnic, neboť odklízecí čety se plně soustředily na odklízení sněhu na hlavních silnicích.

 Zranění na kluzkých chodnících

V Hamburku a Šlesvicku-Holštýnsku na severu Německa vyjížděly záchranky k mnoha případům zlomených končetin na kluzkých chodnících. Zrušeny tam byly některé autobusové spoje.

Na 1493 metrů vysoké hoře Feldberg v západoněmeckém pohoří Černý les se dnes utrhla lavina, která zranila dva lidi, jednoho těžce. Podle bádensko-württemberské policie zastihla lavina oba nad horskou chatou.

Radost sněhová nadílka udělala milovníkům zimních sportů. Ostošest se lyžuje v pohořích centrálního Německa. V Hamburku na řece Alster, přítoku Labe, dnes i bez oficiálního povolení úřadů bruslily desetitisíce lidí, někteří vybaveni koši na piknik, tvrdí agentura DPA.

Lavinové nebezpečí v Tyrolsku

Podle agentury APA panuje v rakouském Tyrolsku ve výši 1800 metrů značné lavinové nebezpečí. Nebezpečné jsou hlavně převisy a horské hřebeny. Sesuv sněhu může vyvolat i malé dodatečné zatížení jako váha jediného lyžaře.

Nejvyšší stupeň výstrahy před sněhem dnes vydala maďarská meteorologická služba. V neděli má podle meteorologů zasáhnout silné sněžení východ Maďarska a navíc má foukat silný vítr. Doprava v Maďarsku dnes vázla, vlaky měly zpoždění 15 až 20 minut. Mezinárodní letiště v Budapešti muselo být dopoledne krátce uzavřeno kvůli odstraňování sněhu z přistávacích drah.

Podle maďarské agentury MTI uvízlo několik kamionů na dálnici mezi Vácem a slovenskou hranicí u hraniční obce Parassapuszta. Silnice byla uzavřena pro nákladní dopravu. Nákladní vozy musely na obnovení provozu čekat na odpočívadlech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám