Hlavní obsah

Baterie Patriotů v Polsku bude blíže k Rusku

Varšava

Baterie raket Patriot, kterou Američané na jaře dodají do Polska, nebude umístěna u Varšavy, ale v Morongu ležícím asi 100 kilometrů od hranic s ruskou Kaliningradskou oblastí. Podle středečního vydání listu Gazeta Wyborcza o tom rozhodlo ministerstvo obrany.

Článek

"Toto rozhodnutí neovlivnily žádné strategické důvody," řekl ministr obrany Bogdan Klich. Polská armáda podle něho v Morongu ve Varmijsko-Mazurském vojvodství mohla nabídnout nejlepší podmínky americkým vojákům, kteří budou rakety obsluhovat, i nejlepší technické zázemí pro Patrioty. Podle původních plánů rakety měly být rozmístěny ve Wesolé u Varšavy.

Američané Patrioty do Polska dodají zřejmě v dubnu, první dva roky budou rakety v zemi vždy jen na určitou dobu, později by tam měly zůstat nastálo. Polský parlament ale ještě musí schválit smlouvu SOFA, kterou v prosinci podepsali zástupci polské a americké vlády a která určuje podmínky pobytu asi stovky amerických vojáků na polském území.

Rozmístění baterie Patriotů přislíbila Varšavě vláda bývalého prezidenta USA George Bushe během jednání o výstavbě protiraketové základny v Polsku a radaru v Česku. Polsko podle úmluvy mělo získat Patrioty bez ohledu na to, zda se plány na výstavbu amerického protiraketového štítu ve střední Evropě uskuteční. Nynější šéf Bílého domu Barack Obama od projektu odstoupil, dodávky Patriotů ale podpořil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám