Hlavní obsah

Invaze do Iráku nebyla legitimní, tvrdí holandská vládní komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam/Londýn/Bagdád

Americko-britská invaze v Iráku v roce 2003 nebyla podle nezávislé nizozemské komise z hlediska mezinárodního práva legitimní. "Rezoluce Rady bezpečnosti OSN o Iráku z 90. let neposkytovaly k intervenci mandát," uvedla komise ve zprávě, kterou v úterý předala nizozemské vládě.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Alastair Campbell přichází vypovídat před komisi prošetřující útok na Irák.

Článek

Komise byla z vládního podnětu zřízena loni v únoru na základě tlaku nizozemských politiků, kteří pochybovali o oprávněnosti politické podpory invazi. Vláda ji zdůvodňovala tím, že Bagdád porušoval rezoluce Rady bezpečnosti a také hrozbou zbraní hromadného ničení z irácké strany.

Blairův mluvčí hájil premiéra

Bývalý tiskový mluvčí bývalého britského premiéra Blaira Alastair Campbell naopak při svém úterním slyšení v Londýně před Výborem pro vyšetřování okolností irácké války Tonyho Blaira a jeho rozhodnutí hájil, přestože existence zbraní hromadného ničení nebyla prokázána.

Irácké zbraně hromadného ničení představovaly pro Blaira "skutečnou hrozbu", s níž je třeba se vypořádat. Ta se podle Campbella zvýšila útoky z 11. září 2001, i když s nimi neměl Irák nic společného. Campbell podle svých slov nikdy nepochyboval, že po invazi budou tyto zbraně v Iráku nalezeny a bylo pro něj "velmi obtížné" se vyrovnat s tím, že tomu tak nebylo.  

Postavil se také za kontroverzní vládní memorandum z roku 2002, podle něhož byl Irák s to nasadit zbraně hromadného ničení během 45 minut.

Campbell současně uvedl, že Tony Blair neustupoval naléhání George Bushe zahájit útok na Irák a do poslední chvíle před invazí dával přednost diplomatickému řešení. Doufal, že se podaří Irák odzbrojit na základě rezoluce OSN. Válku viděl jako poslední možnost poté, co selžou diplomatická jednání.

V Bagdádu zajistili stovky kilogramů výbušnin

Válka klid do Iráku zatím nepřinesla, země je rozdělena a stále zmítána násilím. V úterý irácká policie zatkla 25 osob a zabavila 200 kilogramů plastické trhaviny, stejné množství trinitrotoluenu a 60 kusů dalších druhů výbušnin i značné množství dusitanu amonného používaného pro výrobu výbušnin. Razie byla provedena na základě informace, že se chystá další útok na vládní instituce.

Reklama

Výběr článků

Načítám