Hlavní obsah

Slovensko varování o trhavině poslalo, ale ne na irské letiště

– Dublin • Aktualizováno

Dálnopisná zpráva, kterou slovenská strana poslala do Irska poté, co zjistila, že v letadle do Dublinu prošel nic netušící člověk s trhavinou, se našla. Slováci ji ale neposlali na letiště, ale na ústředí firmy, která se stará o odbavení zavazadel. Ta si ji navíc špatně vyložila, ze zprávy pochopila, že jde o napodobeninu trhaviny.

Foto: Kamil Pisko, ČTK

Šéf slovenské pohraniční policie Tibor Mako vysvětluje slovenský mezinárodní skandál

Článek

"Mysleli jsme si, že je to napodobenina plastické trhaviny určená k výcviku policejních psů," řekl reportérovi Irish Times mluvčí irské pobočky společnosti Servisair Tony Brunskill. "Letadlo by přece se skutečnou trhavinou neletělo," dodal. Zprávu dál už pobočka nikomu nepředala. Jedním z důvodů bylo i to, že společnost denně dostává stovky podobných zpráv.

Podle něj měli policisté ze slovenského letiště na to irské zatelefonovat, aby si byli jisti, že zprávu dostal správný člověk. Nebo alespoň firmě Servisair zavolat a na zprávu ještě upozornit. Slováci navíc chtěli, aby společnost vzorek poslala zpátky na Slovensko.

Firma Servisair působí na 128 letištích ve 30 zemích světa. Na dublinském letišti zajišťuje odbavení pro společnost Danube Wings.

Na Slovensko míří irská policie

Na Slovensko se chystá speciální tým irské policie a incident prošetří. Chce zjistit hlavně proč se zpráva dostala k firmě, která zajišťuje odbavení zavazadel a nedorazila na dublinské letiště. Šetřit bude i v kanceláři této firmy.

Irský ministr spravedlnosti Dermot Ahern chce vědět především to, proč Slováci nechali vůbec muže do letadla s výbušninou nastoupit, když o něm věděli. Popradská operace podle Ahernova mluvčího "připomíná fiasko".

Pilot věděl o "neškodném vzorku"

Firma Danube Wings, jejíž pilot o trhavině na palubě podle slovenské policie věděl, a neviděl v tom prý bezpečnostní problém, mezitím zveřejnila, co se v sobotu, kdy se incident na popradském letišti odehrál, dozvěděla. Firma měla letadlo i s posádkou pronajato od Českých aerolinií.

Zástupce společnosti dostal od úřadů informaci, že v jednom z odbavených zavazadel je "neškodný vzorek pro výcvik psů." Taková informace prý odletu nebránila. Společnost si informaci o vzorku, byť údajně neškodném, ponechala pro sebe. „Kdyby pilot o výbušnině věděl, podle pravidel ČSA by v žádném případě nemohl pokračovat v letu,“ uvedla Danube Wings.

Devadesát gramů trhaviny RDX je schopno zničit celé letadlo. Jeho součástí ale nebyla rozbuška. V každém případě jde o velmi explozivní materiál.

Podle kritiků navíc Slovensko vystavilo velkému nebezpečí svého občana, kterému výbušninu podstrčilo. Pokud by Irové výbušninu na letišti v Dublinu odhalili a nevěděli, že jde o test, zřejmě by tvrdě zasáhli. Podle listu Belfast Times může policie osoby, kteří mají u sebe výbušninu, zastřelit.

"Slovenské úřady ohrozily svým tajným letištním cvičením životy mnoha Irů," napsal ve čtvrtek v komentáři Irish Times.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám