Hlavní obsah

Bratislava postaví sochu T.G.Masarykovi

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

U příležitosti 160. výročí narození Tomáše Garrigua Masaryka má být v Bratislavě odhalena jeho socha. Starosta Starého města Andrej Petrek potvrdil, že socha by měla stát u pomníku československé státnosti na nábřeží Dunaje.

Článek

Před budovou Slovenského národního muzea stojí vysoký sloup, na němž byl umístěn československý lev. Toho letos přestěhovali k nově odhalené soše Milana Rastislava Štefánika v nové bratislavské čtvrti Eurovea.

Prázdný podstavec před muzeem zůstal nevyužitý. "Zbytečný sloup odstraníme a na jeho místě umístíme Masarykovu sochu. Měla by být odhalena 7. března 2010," uvedl starosta Petrek.

Mělo by jít o kopii bronzové sochy prezidenta Masaryka v nadživotní velikosti od českého sochaře Ladislava Šalouna, která se nachází v depozitu bratislavského Městského muzea. Tato socha stála původně v hale Zemské banky na dnešní Gorkého ulici. Socha je vysoká 2,2 metru a bude umístěna na dva metry vysokém podstavci.

Náklady na odstranění se odhadují na 16,5 tisíc euro (přes 400 tisíc korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám